avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Posibilitate acordare ajutor somaj dupa reangajare pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Posibilitate acordare ajutor somaj dupa reangajare pe o luna

Buna ziua,

Am o firma cu care administrez un magazin alimentar de 10 luni. Verisoara mea a lucrat la o institutie financiara, si a fost nevoita sa-si dea demisia ( salarul necrescut din 2009, program 12 ore pe zi - platita doar 8 ) Evident ca nu are drept la ajutor de somaj.
Intrebarea este : Pot eu sa creez un post pe care sa o angajez pe perioada nedeterminata iar dupa o luna de zile sa reduc acel post si sa o dau in somaj cu reducerea activitatii ? Are, evident, un an lucrat in ultimii doi . Pot eu avea probleme la firma ?
M-ar mai interesa, daca raspunsul este pozitiv, angajarea verisoarei ar fi bine sa o fac cu data zilei urmatoare ultimei ei zile de preaviz ?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ALIN_33 , utilizator 10:51, 15 Iulie 2013
Cel mai bine este sa incheiati un c.i.m. pe durata determinata - de exemplu, pentru o luna - , astfe incat la incetarea perioadei pentru acre a fost incheiat c.i.m. va inceta de drept ceea ce-i da posibilitatea sa beneficieze de somaj verisoarei dvs.

Angajarea se poate face si data ultimei zile de preaviz.
Multumesc... pentru mine ca angajator ar fi mult mai bine sa o iau o luna pe determinata.
Daca o angajez pe determinata , sunteti sigur ca ea va beneficia de ajutor de somaj la incheierea perioadei determinate, avand in vedere ca nu am angajat-o din somaj ?

Aici am dilema.....la fraza cu " motive neimputabile salariatului " ...si in caz de determinata, se stie durata....
1. In cazul in care o angajati pe perioada determinata de o luna de zile la incetarea contractului individual de munca (CIM) la data expirarii perioadei de angajare poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Incetarea CIM se face cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii si nu ii este imputabila salariatului.

ALIN_33 a scris:

Multumesc... pentru mine ca angajator ar fi mult mai bine sa o iau o luna pe determinata.
Daca o angajez pe determinata , sunteti sigur ca ea va beneficia de ajutor de somaj la incheierea perioadei determinate, avand in vedere ca nu am angajat-o din somaj ?

Aici am dilema.....la fraza cu " motive neimputabile salariatului " ...si in caz de determinata, se stie durata....

Va beneficia de somaj numai daca indeplineste toate conditiile prevazute de lege, si anume:
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In speta, incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat - art.56 lit.i C.mun. - va da posibilitatea sa beneficieze de somaj

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract perioada determinata de 1 luna! diadora_74 diadora_74 La un contract pe perioada determinata de 1 luna, este necesara demisia/notificarea in scris? Trebuie respectat vreun preaviz? Poate inceta daca nu se ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj ? viomitrea viomitrea am lucrat 13 luni la una din cele 3 firme ( societati ) a unei companii, apoi la solicitarea mea (angajatului ) a incetat CIM cu durata determinata inainte ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru angajat cu contract de munca pe perioada determinata prest prest Buna ziua. Un angajat care a avut contract de munca pe o perioada determinata de 1an,poate beneficia de somaj? Multumesc. (vezi toată discuția)