1.In cazul incetarii de drept a c.i.m., nu se acorda preaviz.
2. C.i.m. inceteaza de drept la data expirarii perioadei pentru care a fist incheiat, dacapartile nu decid prelungirea duratei acestuia sau nu se semneaza actul aditional de prelungire a duratei c.i.m.
3. Legea 76/2002
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
Incetarea de drept a c.i.m. incheiat pe durata determinata la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat da posibilitatea fostului salariat sa beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat acesta este considerat motiv neimputabil salariatului.