avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Drept la aparare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Drept la aparare

Buna Ziua,
O societate comercială formuleaza recurs impotriva unei sentinte comerciale. Este citata de catre instanta de recurs, cu mentiunea achitarii taxei de timbru. La primul termen, recurenta expediaza prin fax, cu dovada de comunicare, o cerere de amnare pentru a-si angaja aparator. Probabil la dosar nu ajunge cererea, iar instanta de recurs anuleaza recursul ca netimbrat. Se mai poate face ceva in acest caz?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 13:45, 28 Martie 2009
Daca vi s-a pus in vedere prin citatia primita obligatia de plata a taxei de timbru pana la primul termen, atunci instanta a retinut corect neachitarea taxei si, in consecinta , respingerea recursului ca netimbrat.
Dar in aceasta situatie nu s-a incalcat dreptul la aparare al recurentei?
Daca ati fi platit taxa judiciara si ati fi facut cerere de amanare pentru a va angaja aparator, abia atunci se putea vorbi despre incalcarea dreptului la aparare, dar atat timp ce nu v-ati indeplinit obligatia de plata a taxei de timbru , solutia instantei este corecta.
Unul din principiile dreptului procesual civil consta este principiul contradictorialitatii. Prin urmare, ca orice excepti procesuala, si exceptia lipsei taxei de timbru trebuia pusa in discutia partilor, pentru teoretic puteam invoca ca taxa este prea mare, sau ca nu datoram taxa de timbru, etc. Insa, pentru ca la acel termen , am solicitat termen pentru lipsa de aparare, cred ca instanta trebuia sa amane judecarea recursului pana la termenul la care ne puteam exercita dreptul la aparare. Prin urmare, eu cred ca in cazul de mai sus, in eronat instanta de recurs a anulat recursul ca netimbrat, deoarece dreptul la aparare a fost incalcat.
Insa orice plangere sau contestatie in legatura cu taxa de timbru se face in termen de 3 zile de la data comunicarii pentru plata taxei, in caz contrar esti decazut din acest drept....si asta tot conform procedurii civile. Sincer, acest lucru l-am aflat si eu de curand cand cineva a fost obligat sa faca o asemenea plangere deoarece s-a gresit calculul taxei de timbru in recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de tardivitate invocata in recurs duduionescu duduionescu O societate comerciala a formulat o plangere contraventionala. Intimata (institutie publica) a invocat exceptia tardivitatii plangerii contraventionale. ... (vezi toată discuția)
Art. 137 alin. 2 c.pr. civ anonim anonim ce-mi puteti spune despre respingerea unei actiuni ca inadmisibila, pe o exceptie, neridicata de instanta in sedinta....este legala....? (vezi toată discuția)
Taxa de timbru platita dupa ramanerea in pronuntare lscr lscr Buna ziua, Va cer parerea juridica in legatura cu urmatoarea situatie: La judecarea recursului, recurenta a lipsit. S-a constatatat lipsa taxei de timbru si ... (vezi toată discuția)