Buna Ziua,
O societate comercială formuleaza recurs impotriva unei sentinte comerciale. Este citata de catre instanta de recurs, cu mentiunea achitarii taxei de timbru. La primul termen, recurenta expediaza prin fax, cu dovada de comunicare, o cerere de amnare pentru a-si angaja aparator. Probabil la dosar nu ajunge cererea, iar instanta de recurs anuleaza recursul ca netimbrat. Se mai poate face ceva in acest caz?
Va multumesc!
Daca vi s-a pus in vedere prin citatia primita obligatia de plata a taxei de timbru pana la primul termen, atunci instanta a retinut corect neachitarea taxei si, in consecinta , respingerea recursului ca netimbrat.
Daca ati fi platit taxa judiciara si ati fi facut cerere de amanare pentru a va angaja aparator, abia atunci se putea vorbi despre incalcarea dreptului la aparare, dar atat timp ce nu v-ati indeplinit obligatia de plata a taxei de timbru , solutia instantei este corecta.
Unul din principiile dreptului procesual civil consta este principiul contradictorialitatii. Prin urmare, ca orice excepti procesuala, si exceptia lipsei taxei de timbru trebuia pusa in discutia partilor, pentru teoretic puteam invoca ca taxa este prea mare, sau ca nu datoram taxa de timbru, etc. Insa, pentru ca la acel termen , am solicitat termen pentru lipsa de aparare, cred ca instanta trebuia sa amane judecarea recursului pana la termenul la care ne puteam exercita dreptul la aparare. Prin urmare, eu cred ca in cazul de mai sus, in eronat instanta de recurs a anulat recursul ca netimbrat, deoarece dreptul la aparare a fost incalcat.
Insa orice plangere sau contestatie in legatura cu taxa de timbru se face in termen de 3 zile de la data comunicarii pentru plata taxei, in caz contrar esti decazut din acest drept....si asta tot conform procedurii civile. Sincer, acest lucru l-am aflat si eu de curand cand cineva a fost obligat sa faca o asemenea plangere deoarece s-a gresit calculul taxei de timbru in recurs.