Buna ziua!
As dori sa stiu daca as putea sa fac ceva sa obtin ajutor de somaj, in contextul urmator: am lucrat si cotizat la somaj in perioada febr 2011 - febr 2013. In momentul asta as putea sa cotizez eu pt a beneficia de somaj? Cit timp ar trebui sa cotizez si cu ce suma lunara. Care ar fi procedura?
1. - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
2. - Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 800 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4 lei.
3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 20
Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;
b) administratori care au incheiat contracte potrivit legii;
c) persoane fizice autorizate, intreprinzatori persoane fizice, titulari ai intreprinderilor individuale, precum si membrii intreprinderilor familiale;
d) cetateni romani care lucreaza in strainatate, conform legii;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit.a)-d).
4. Asadar nu va puteti asigura la somaj ca persoana fizica decat daca aveti venituri dintr-o activitate desfasurata legal.
Somaj
roxyyyy
Buna am si eu o intrebare sunt insarcinata si am lucrate 11 luni si as vrea sa stiu daca pot plati la casa de asigurari somajul ca sa am drept de ... (vezi toată discuția)