avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna am si eu o intrebare sunt insarcinata si am lucrate 11 luni si as vrea sa stiu daca pot plati la casa de asigurari somajul ca sa am drept de somaj...mentionez ca nu am nici un venit si sunt insarcinata:)...va rog mult ajutatima:D
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:50, 10 Octombrie 2014
1. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 900 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,50 lei.

2. Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;
b) administratori care au incheiat contracte potrivit legii;
c) persoane fizice autorizate, intreprinzatori persoane fizice, titulari ai intreprinderilor individuale, precum si membrii intreprinderilor familiale;
d) cetateni romani care lucreaza in strainatate, conform legii;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit.a)-d).

3. Fata de cele de mai sus dvs. nu va puteti asigura la somaj prin contract de asigurare incheiat cu Agentia de Somaj.

4. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si care este prima si ultima luna in care ati lucrat cu contract individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj nuta_statache nuta_statache Buna ziua! As dori sa stiu daca as putea sa fac ceva sa obtin ajutor de somaj, in contextul urmator: am lucrat si cotizat la somaj in perioada febr 2011 - ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Emmaluminita Emmaluminita Buna ziua. Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: 6 luni, pentru ... (vezi toată discuția)