avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil conceput inainte de pronuntarea divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil conceput inainte de pronuntarea divortului

Buna ziua, v-as fi f recunoscatoare daca m-ati ajuta cu niste sfaturi : am nascut in 16 oct 2013 - o fetita pe care nu o pot trece pe numele tatalui biologic desi sunt divortata din 6 febr 2013 - in dreptul numelui tatalui fiind trecut fostul sot cu care nu am mai avut leg intime de vreo 3 ani, deci 100% nu poate fi el tatal ,actualul meu iubit fiind tatal fetitei si dorindu-si f mult sa o recunosca , insa legea spune ca fetita a fost conceputa inainte de pronuntarea divortului si fostul sot este trecut in certificat ca si tata desi el nu are nici o leg. , va rog din suflet sa ma invatati ce sa fac, trebuie sa existe o portita, deoarece nu-mi permit financiar sa deschid actiune judecatoreasca.
Doar pe calea unei acțiuni judecătorești prezumția legală de paternitate va putea fi răsturnată.
Acțiunea în tăgada paternității poate fi inițiată de dvs. , de soț, de tatăl biologic sau de copil ( în cel din urmă caz prin reprezentant legal).

Art. 429 Noul cod cvil:
Acţiunea în tăgada paternităţii
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

Nu exista portite. Va trebui sa actionati in judecata pe fostul sot pt tagada de paternitate. Daca si el zice acelasi lucru ca dvs si mai aduceti si martori, poate scapati de testul ADN care e scump. fara el, nu va raman cine stie ce costuri.
Daca nu aveti venituri, puteti beneficia si de ajutor public judiciar.
Buna ziua,
Tatal legal (fostul sot) poate sa va dea in judecata si sa arate ca nu este el tatal minorei si tatal biologic sa recunoasca minora art. 430 C.Civ. Poate sta mai bine cu banii.
Actiunea poate fi pornita si de tatal biologic art. 429 C.Civ.
Alta cale in afara instantei, din pacate, nu exista. Actiunea se taxeaza cu o taxa de timbru de 20 de lei.
Gabriel Klein Kiritescu
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
va multumesc din suflet pentru raspunsuri !!!
Buna ziua, aveti idee cam la ce costuri se ridica rezolvarea acestei cauze, in cazul in care vom ajunge in instanta, tinand cont ca tatal legal nu are nici o pretentie asupra copilui, stiind ca nu este al lui si nedorind sa apara ca tatal acestui copil?

Alte discuții în legătură

Test de paternitate constantin29 constantin29 Buna ziua,am o dilema care nu imi da pace am avut si inca am o relatie cu sotia unui amic ,relatie care a inceput in urma cu mai bine de 10 ani si continua si ... (vezi toată discuția)
Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)