Incepind de acum trei ani SC-ul la care am 100 de actiuni,o firma importanta de asigurari, a inceput sa aibe profit si pe cale de consecinta repartizeaza dividende.
Am primit anual putin peste 400 de lei pentru (putinele mele) actiuni.
Mentionez ca sint pensionar din sistemul public,din 2007 cu venituri numai din pensie.Specific ca aceste actiuni le-am achizitionat cu ocazia constituirii acestei societati(parca prin 2005) si deci nu provin din "marea privatizare(cuponiada) din mandatul dl.N.Vacaroiu.
Intrbarea mea este daca trebuie sa achit si pentru acest venit cass , eu fiind asigurat prin Casa Natinala de Pensii care vireaza lunar si direct la Sanatate cei 5.5% din valoarea pensiei ce depaseste 740 lei.
In cazul cind trebuie platit cass si pentu acest venit din dividende poate aveti amabilitatea sa-mi spuneti :
- cum se calculeaza suma;
- cum se face plata si unde;
- cind se face aceasta plata avind in vedere ca dividendele,evident,se distribuie pentru profitul anului anterior.
Multumesc anticipat pentru lamuririle ce sigur se va gasii cineva de specialitate sa mi le transmita.
Nu platiti CASS si CAS la veniturile obtinute din dividente repartizate, obligatoriu platiti impozit pe vanit 16 % pentru ca sunteti pensionar deci nu obtineti venituri exclusiv din dividente.
Fac exceptie la plata CAS persoanele care au venituri exclusiv din dividende şi se încadrează în plafonul de venit de minimum 4 salarii medii brute/an.