avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... nu se elibereaza documente de incasare cu numerar
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

nu se elibereaza documente de incasare cu numerar

buna seara.
de curand am efectuat o revizie auto la un service care, pentru prestatia efectuata, a emis o factura insa nu a emis si chitanta desi factura respectiva a fost platita cu numerar la momentul respectiv. am intrebat si m-am mirat de ce nu se elibereaza chitanta pentru plata in numerar si am primit un raspuns la care am ramas masca; spune cam asa: "se elibereaza foaie de varsamant de la banca in momentul in care noi (adica cei de la service) ducem banii la banca"!!!!!!!!!!!!!!!?????????? am reclamat la OPC acest fapt dar nu am primit nici un raspuns. asta nu este cumva evaziune fiscala? care sunt reglementarile in vigoare care actioneaza in acest caz? se sanctioneaza cu amenda contraventionala sau penala acest fapt? va multumesc si astept un raspuns. cu stima
Cel mai recent răspuns: stefan35 , utilizator 16:57, 30 Martie 2009
Trebuie sa recunosc, ca asa ceva nu am mai auzit.Dvs ce dovada aveti ca ati platit acesti bani?
"Sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie.
De la 3.09.2007, au obligaţia utilizării AMEF şi operatorii economici care desfăşoară:
- vânzarea bunurilor de folosinţă îndelungată, definite conform Hotărârii Guvernului României nr. 394/1995;
- vânzări de bunuri şi prestările de servicii care nu se încasează integral cu numerar şi/sau substitute de numerar;
- vânzări de bunuri şi prestările de servicii care nu se încasează integral în momentul livrării bunului sau prestării serviciului.
- activităţi economice practicate independent de persoanele fizice autorizate potrivit legii.
Atenţie! Operatorii economici menţionaţi mai sus au obligaţia să emită bonuri fiscale cu AMEF şi să le predea clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi factură fiscală. Până la repunerea în funcţiune a AMEF, operatorii economici utilizatori sunt obligaţi să înregistreze într-un registru, special întocmit în acest sens, toate operaţiunile efectuate şi să emită facturi fiscale pentru respectivele operaţiuni, la cererea clientului.
Sancţiuni

Neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota şi de a utiliza AMEF avizate, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi nereintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnic până în momentul ştergerii memoriei operative se sancţionează cu sancţionează cu amendă de la 8.000 la 40.000 lei.
Emiterea bonului fiscal conţinând date eronate sau fără ca acesta să conţină toate datele se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei.
Nepredarea bonului fiscal clientului de către operatorul aparatului de marcat electronic fiscal se sancţionează cu amendă de la 800 la 4.000 lei aplicabilă persoanei fizice.
Neîndeplinirea de către utilizatorii AMEF a obligaţiei de a afişa anunţurile de atenţionare privind solicitarea si păstrarea bonurilor fiscale asupra lor până la părăsirea unităţii de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei.
Nerespectarea de către utilizatori a obligaţiei de a anunţa unitatea de service desemnată de distribuitorul autorizat ori, dup caz, distribuitorul sau reprezentantul acestuia în momentul constatării defectării AMEF se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei.
Încălcarea de către utilizatorii AMEF a următoarelor dispoziţii: să folosească numai consumabile de tipul şi cu caracteristicile tehnice prevăzute în manualul de utilizare a aparatului respectiv; să folosească numai consumabile care asigură menţinerea lizibilităţii datelor pe perioada de arhivare; să solicite distribuitorului autorizat de la care a cumpărat aparatul sau unităţii acreditate de către acesta completarea manualului de utilizare cu informaţii privind tipul şi caracteristicile tehnice ale consumabilelor, dacă manualul de utilizare a aparatului respectiv nu conţine astfel de informaţii; să încheie cu furnizorii consumabilelor contracte ferme conţinând clauze de livrare numai a consumabilelor de tipul şi cu caracteristicile tehnice prevăzute în manualul de utilizare, care să asigure menţinerea lizibilităţii datelor pe perioada de arhivare, precum şi clauze privind daunele la care sunt îndreptăţiţi utilizatorii în cazul nerespectării clauzelor contractuale de către furnizori se sancţionează cu amendă de la 40.000 la 100.000 lei.
Probabil service-ul respectiv nu avea casa de marcat, si ca urmare nu putea incasa numerar. Suma de bani achitata in numerar de Dvs. va fi ulterior depusa in banca, pe numele Dvs. si va reprezenta contravaloarea facturii emise. Este o practica folosita de unele unitati comerciale.
Cel mai corect era sa nu vi se fi incasat banii si sa fiti trimis la banca sa faceti plata in contul lor, in baza facturii emise.
juridic dana a scris:

Probabil service-ul respectiv nu avea casa de marcat, si ca urmare nu putea incasa numerar. Suma de bani achitata in numerar de Dvs. va fi ulterior depusa in banca, pe numele Dvs. si va reprezenta contravaloarea facturii emise. Este o practica folosita de unele unitati comerciale.
Cel mai corect era sa nu vi se fi incasat banii si sa fiti trimis la banca sa faceti plata in contul lor, in baza facturii emise.

buna ziua
daca nu putea incasa numerar atunci de ce functioneaza? ar trebui mai intai sa se doteze cu cele necesare si apoi sa deschida portile pentru public, cel putin asa e logic si normal. chiar daca mi s-ar fi propus sa merg la banca sa depun bani in contul lor nu as fii facut-o pentru ca, in primul rand nu cred ca mi-ar fi dat masina din service si nu as fi avut cu ce sa ma deplasez si in al doilea rand de ce sa faci acest serviciu unei firme care te stoarce de bani ori de cate ori are ocazia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin 513/2015 cmatei cmatei Acest ordin se baseaza pe art. 4 alin 12 lit. i din Ordonanta de urgenta a guvernului 28/1999. Am cautat si nu gasesc acest aliniat... Am gasit doar OG ... (vezi toată discuția)
Inregistrare bon fiscal zilnic cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform legii, elementele bonului fiscal sunt: - data, ora si minutul emiterii bonului fiscal, iar trebuie tiparita in mod obligatoriu in ... (vezi toată discuția)
Fara bon fiscal, fara pret afisat p.adina p.adina Revin cu o noua problema intampinata in viata de zi cu zi... Recent am cumparat o rochie dintr-un magazin. Pretul nu era afisat pe absolut nici o rochie. La ... (vezi toată discuția)