avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Fara bon fiscal, fara pret afisat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Fara bon fiscal, fara pret afisat

Revin cu o noua problema intampinata in viata de zi cu zi...

Recent am cumparat o rochie dintr-un magazin. Pretul nu era afisat pe absolut nici o rochie. La intrebarea mea mi s-a spus ca este 2000 lei. Am probat, mi-a placut f mult, si am cumparat-o. Nu am primit nimic: bon fiscal, chitanta pt bani, nu mai zic de factura (prietena care m-a insotit este martora ca nu am primit nimic) - eram prea incantata de noua mea achizitie ca sa o mai intreb de bon.

Au trecut 2 saptamani, si iata ca mare imi e mirarea cand am gasit aceeasi rochie la 700 lei, intr-un alt magazin. Nu pot sa trag concluzia decat ca mi-a pus pretul "dupa fata".

In aceste conditii:
- pret neafisat in magazin pe nici unul din produse
- lipsa bonului fiscal
- lipsa unei chitante
- lipsa unei facturi
ce amenzi poate primi detinatorul acestui magazin ?

Bineinteles, nu ma las si fara o sesizare la OPC.
Cel mai recent răspuns: p.adina , utilizator 20:14, 16 Septembrie 2008
Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor
Art. 9. - Operatorii economici sunt obligati sa puna pe piata numai produse sau servicii care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate, sa se comporte in mod corect in relatiile cu consumatorii si sa nu foloseasca practici comerciale abuzive.

CAPITOLUL IV
Informarea si educarea consumatorilor
Art. 18. - Consumatorii au dreptul de a fi informati, in mod complet, corect si precis, asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor oferite de catre operatorii economici, astfel incat sa aiba posibilitatea de a face o alegere rationala, in conformitate cu interesele lor, intre produsele si serviciile oferite si sa fie in masura sa le utilizeze, potrivit destinatiei acestora, in deplina securitate

Art. 9. - Operatorii economici sunt obligati sa puna pe piata numai produse sau servicii care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate, sa se comporte in mod corect in relatiile cu consumatorii si sa nu foloseasca practici comerciale abuzive.
Art. 25. - Preturile si tarifele trebuie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.
d) incalcarea dispozitiilor art. 13 alin. (1), art. 14 alin. (1), art. 17-25 si art. 26 alin. (1) si (2), cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 3.000 lei.
OUG 28/1999 privind casele de marcat electronice fiscale , republicata.
Art. 10. - Constituie contravenţii următoarele fapte dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
a) comercializarea de către agenţii economici a aparatelor de marcat electronice fiscale fără avizul Comisiei de avizare a distribuitorilor şi a aparatelor de marcat electronice fiscale ori nerespectarea condiţiilor stipulate în aviz, altele decât cele definite ca fiind contravenţii în prezentul articol;
b) neîndeplinirea obligaţiei agenţilor economici de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate conform art. 5 alin. (2), la termenele stabilite la art. 6, cu excepţia prevăzută la art. 1 alin. (4), neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi nereintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative;
c) emiterea bonului fiscal fără ca acesta să conţină toate datele prevăzute la art. 4 alin. (1);
d) nepredarea bonului fiscal clientului de către operatorul aparatului de marcat electronic fiscal;
e) neîndeplinirea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligaţiei de a afişa anunţurile de atenţionare prevăzute la art. 9 alin. (2);

Art. 11. - (1) Amenzile pentru contravenţiile prevăzute la art. 10 se aplică agenţilor economici, cu excepţia celor prevăzute la lit. d), astfel:
a) faptele prevăzute la art. 10 lit. c), e), f), g) şi o) se sancţionează cu amendă de la 20 milioane lei la 40 milioane lei;
b) faptele prevăzute la art. 10 lit. a), b), i), j), l) şi m) se sancţionează cu amendă de la 80 milioane lei la 400 milioane lei;
c) faptele prevăzute la art. 10 lit. h), k) şi n) se sancţionează cu amendă de la 400 milioane lei la 1 miliard lei.
(2) Contravenţiile prevăzute la art. 10 lit. d), aplicabile persoanelor fizice, se sancţionează cu amendă de la 8 milioane lei la 40 milioane lei.
p.adina a scris:


Nu pot sa trag concluzia decat ca mi-a pus pretul "dupa fata".



Doamna Adina,

in toata situatia asta urata, este totusi bine ca ati lasat aceasta impresie (de client de 20 de milioane in loc de 7).
in astfel de situatii, e foarte posibil ca vanzataorea sa bage unii bani in buzunar, inseland chiar si patronul (care de altfel o merita).

Foarte bine faceti! Bafta!
va voi tine la curent cu mersul lucrurilor. Va multumesc ptr raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare bon fiscal zilnic cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform legii, elementele bonului fiscal sunt: - data, ora si minutul emiterii bonului fiscal, iar trebuie tiparita in mod obligatoriu in ... (vezi toată discuția)
Pret transport pe bon fiscal? gogutza gogutza Am un magazin online si livrez catre persoane fizice cu firma de curierat. Le emit factura fiscala pe care sunt produsele (fiecare produs cu denumire) si ... (vezi toată discuția)
Marfa fara factura ada87 ada87 ce se intampla daca se descopera ca in cadrul unei societati comerciale se vinde marfa care la a intrat in gestiune fara factura? (vezi toată discuția)