avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este corecta plata reparatiei unor parti comune ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este corecta plata reparatiei unor parti comune asociatiei de proprietari in aceasta situatie?

doresc sa cnosc daca este normal sa platesc reparatia partilor comune la o asociatie de proprietari unde nu am intrare comuna, curentul e separat si e bransat din strada, nu am gaz, am 3 metri de conducta de apa rece dupa contorul principal, am apometru, canalizarea este separata, iar de fatada ma ingrijesc personal. in afara de conducta de apa si acoperis nu avem nimic in comun. cu toate astea platesc reparatii, becuri, vopsele etc... precizez ca este un spatiu comercial proprietate. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:02, 26 Octombrie 2013
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
ContSters241232, utilizator
Da, e adevarata aceasta prevedere dar mai este si vorba de impartirea dupa beneficiari a cheltuielilor (tot prevedere legala).
Daca la fatada si acoperis trebuie sa platiti fiindca beneficiati de ele, casa scarii nu o folositi, deci nu trebuie sa le platiti nimic pentru reparatiile respective.
In mod similar fiecare propietar plateste pentru reparatiile / imbunatatirile de la scara lui nu de la scara vecina, chiar daca este aceeasi asociatie.
Cheltuielile pe beneficiari se refera la altceva si in orice caz nu la proprietatea comuna a tuturor proprietarilor.
Cheltuielile pe beneficiari sunt un plus fata de celelalte cheltuieli, nu un minus.

In textul de lege chiar se si enumera pentru ilustrare care ar fi acele cheltuieli:
HG 1588/2007
Art. 49. - Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spatiilor comune - boxe, casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa etc.; gestiunea ajutoarelor banesti; gestiunea contractelor cu caracter individual; intretinerea interfonului si a partii de instalatie din interiorul apartamentului; verificarea metrologica a contoarelor individuale de energie termica, in cazul distributiei orizontale; reviziile instalatilor interioare de gaze, apa si incalzire; alte servicii individuale catre proprietari.
Art. 50. - (1) Cheltuielile pe beneficiari se repartizeaza conform valorii care revine fiecarui beneficiar in cauza.
(2) Pentru proprietarii care beneficiaza de anumite servicii si determina consumuri suplimentare, in conditiile in care nu exista nicio interdictie legala in acest sens, calculul cotei de contributie aferente cheltuielilor pe beneficiari se face conform baremelor stabilite prin normativele tehnice in vigoare sau, in lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv, in functie de cantitatea consumata.

Nu vad cum casa scarilor poate fi porpietate comuna pentru spatiul comercial.
Nici propietarul spatiului nici clientii lui nu folosesc casa scarilor.
Casa scarilor este propietate comuna pentru propietarii de apartamente.
Cheltuielile cu intretinerea casei scarilor sunt un plus pentru cei care beneficiaza de casa scarilor.

In cazul de fata in propietate comuna pentru apartamente si spatiile comerciale sunt fatada, acoperisul si subsolul tehnic.
Cheltuielile legate de intretinerea si reparatia proprietatii comune sunt in legatura cu cota-parte de proprietate pe care o ai in condominiu, ca proprietar, nu in functie de folosirea acestei proprietati comune pe bucatele.

Exemplul care ilustreaza situatia: terasa este folositoare numai apartamentelor de la ultimul etaj, iar degradarea ei ii afecteaza in primul rand pe acestia. Cu toate acestea la reparatia ei participa toti proprietarii, chiar daca in viata lor nu stiu cum arata macar acea terasa sau nu vor ajunge in acea zona niciodata.

Alte discuții în legătură

Scutire plata intretinere lift ursulina ursulina Bună seara! Ca administrator la o as. de proprietari am o problemă care mi s-a pus în faţă abia acum, după 4 ani de activitate. Blocul nostru are o ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza mihaialbert mihaialbert Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)