avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... MATERNITATE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

MATERNITATE

Buna ziua,
In ianuarie 2009 am preluat activitatea unei societai , inclusiv si salariatii. Am o persoana insarcinata careia i-am facut contract , dar nu am stiut in acel moment ca este insarcinata.Am aflat dupa doua saptamani. Puteam sa refuz sa o angajez? Ce pot face in aceasta situatie? Lipseste atunci cand am mai multa nevoie de ea si nu imi permit sa angajez alta persoana si sa-i platesc si ei concediul prenatal.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:43, 28 Martie 2009
Daca ati angajat-o fara examenul medical obligatoriu potrivit art. 28 din Codul muncii s-ar putea pune problema nulitatii contractului de munca
Acum nu mai aveti ce sa faceti. Salariata este protejata de lege.
Cand ati angajat-o, chiar daca stiati ca este insarcinata, nu aveati voie sa-i spuneti ca nu o angajati pentru motivul ca este insarcinata. Gaseati alt motiv Art.27(5) din Codul muncii spune ca "solicitarea la angajare a testelor de graviditate este interzisa".
Ar fi bine sa studiati OUG 96/2003 sa vedeti ce obligatii aveti in aceasta situatie. Eu va dau numai un eztras din ea:
care decurg din prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. 7. -
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 8. - Angajatorul are obligaţia să păstreze confidenţialitatea asupra stării de graviditate a salariatei şi nu va anunţa alţi angajaţi decât cu acordul scris al acesteia şi doar în interesul bunei desfăşurări a procesului de muncă, când starea de graviditate nu este vizibilă.

In cazul i9n care aveti probleme de disciplina cu salariata in cauza aplicati art.61 lit.a) din Codul muncii coroborate cu art.263-268. Dar fiti foarte atenta ca poate castiga un proces cu dvs. Daca naste si intra in CCC ii veti suspenda CIM si veti angaja pe altcineva in locul ei. Dar mai ganditi-va ca si dvs. ati fost sau veti fi mama!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revisal david ionica david ionica Va rog, daca se poate, as dori sa stiu ce obligatii are angajatorul atunci cind o angajata ramane insarcinata. Dupa primul control medical prin care se ... (vezi toată discuția)
Concediere ioana b ioana b daca o angajata este insarcinata poate sa fie data afara?gravida si-a anuntat sefi verbal dar nu si-a inregistrat declaratia in scris, iar angajatorul dupa o ... (vezi toată discuția)
Salariata insarcinata anymaryh anymaryh buna ziua! va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cand o salariata ma anunta ca este insarcinata ? trebuie sa dea o declaratie, sa aduca certificat medical ? ... (vezi toată discuția)