avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

buna ziua,
Am varsta de 62 ani ,sunt pensionat cu gradul 1 de invaliditate de aprox 2 ani si am o vechime de 40 de ani neintrerupti in campul muncii,dintre care 7 ani gr.II.Va rog sa-mi spuneti daca in caz de deces sotia mea ar avea dreptul la pensie de urmas ,fiind casatoriti de peste 15 ani. multumesc,
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 01:08, 24 Octombrie 2013
ART. 85/Legea pensiilor
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Daca are varsta standard de pensionare poate beneficia de pensie de urmas care va fi de 50% din pensia dvs. Daca nu are varsta standard de pensionare si nu are alt venit, beneficiaza de pensie de urmas doar 6 luni, iar dac este bolnava beneficiaza de pensie de urmas, dar incdrata medical ( adica cu decizie de la medicul expert - ca la o pensie de invaliditate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la pensie de urmas datr datr Buna seara, imi puteti spune daca mama are dreptul la pensie de urmas dupa decesul tatului meu, ea avand varsta de 56 ani si o vechime in munca de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas,sot decedat in 1991 aloaurica aloaurica sora mea nascuta in 1964.Vechime in munca 11 ani conditii normale.Sotul a decedat in 1991(nu stiu ce vechime in munca a avut).Intrebare ? Sotia va beneficia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas 2moni 2moni Buna ziua, ma intereseaza de ce mama va beneficia doar pentru 6 luni de pensie de urmas asa cum i-au comunicat la CJP.Ea are 54 de ani si este casnica.Tatal ... (vezi toată discuția)