avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas,sot decedat in 1991
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas,sot decedat in 1991

sora mea nascuta in 1964.Vechime in munca 11 ani conditii normale.Sotul a decedat in 1991(nu stiu ce vechime in munca a avut).Intrebare ? Sotia va beneficia de pensie de varsta sau de pensie de urmas.Ar trebui sa si completeze stagiul de cotizare pana la 15 ani ?Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:07, 1 Septembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).


2. In functie de luna nasterii varsta standard de pensionare este intre 62 de ani si 7 luni si 62 de ani si 9 luni.

3. - Pentru a putea beneficia de pensie proprie trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 15 ani.
- Daca nu are pensie proprie va beneficia de pensie de urmas.
- Poare sa aleaga cea mai avantajoasa varianta intre pensia proprie si pensia de urmas.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas bordeus bordeus Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa fac cerere pentru a incasa eu pensia de urmas pe care fiul meu nu mai are dreptul s-o mai primeasca din ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas leed_zeppelin leed_zeppelin buna ziua, Am varsta de 62 ani ,sunt pensionat cu gradul 1 de invaliditate de aprox 2 ani si am o vechime de 40 de ani neintrerupti in campul muncii,dintre ... (vezi toată discuția)