Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti daca as putea sa fac cerere pentru a incasa eu pensia de urmas pe care fiul meu nu mai are dreptul s-o mai primeasca din cauza ca si-a terminat studiile, dar eu nu am nici un venit in acest moment.
Multumesc!
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
2. - Pentru o femeie nascuta in aprilie 1964 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 7 luni.
- Daca nu va incadrati in prevederile art.86 atunci veti beneficia de pensia de urmas la varsta de 62 de ani si 7 luni, in noiembrie 2026 cand veti putea alege intre pensia proprie sau pensia de urmas.