avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Consimtamantul sexual, problema cu o minora si un major
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Consimtamantul sexual, problema cu o minora si un major

Buna ziua,
Va scriu o povestioara, pe scurt, sper ca se potriveste la drept penal, daca nu, rog un moderator sa ma indrume catre sectiunea potrivita.
E vorba de un prieten, major, trecut de prima tinerete, care s-a indragostit nebuneste (si reciproca) de o minora de 17 ani impliniti. Am acordul lui (pentru ca nu are user pe forum si nu prea se pricepe) sa ii postez povestioara, urmand sa ii dau link pentru a citi raspunsurile voastre.
Pe scurt, dragostea dintre ei e reala, chiar daca diferenta de varsta e una considerabila. Parintii fetei au aflat de aceasta idila a lor si incearca sa manipuleze fata, de faprt, chiar reusesc. Din spusele prietenului meu, frecvent era inchisa in casa, geamurile fixate in holsuruburi (nu stiu termenul exact, dar intelegeti voi), dar pe care fata reusea sa le desfaca cu o forfecuta, pentru a fugi de acasa si a-l vedea pe iubitul ei (alias amicul meu). Recent s-a iscat si un scandal, soldat cu politie si urlat pe strada, ca la tigani, fetei i-au inghetat anul scolar si au trimis-o in Spania la un unchi. Fetei ii este teama de mama ei (tatal este vitreg si nu prea se implica in scandalurile lor, din cate am inteles se inteleg chiar bine, insa este tinut sub papuc de catre mama fetei).
Intrebarea este, au voie sa faca asa ceva??? Acum il ameninta pe prietenul meu cu politie, avocati etc, desi, intrebata in fata politiei, fata a spus ca nu a fost abuzata, manipulata, violata etc, totul s-a intamplat sub consimtamantul ei. Se considera corupere de minori? Am cautat pe net informatii, in unele locuri am gasit ca varsta minima pentru consimtamantul sexual este de 15 ani, in altele ca s-ar fi redus la 13 ani. E irelevant, pentru ca fata are deja 17 impliniti. El a mai discutat cu o avocata de aici din oras, insa fiind oras mic si probabil ca se cam cunosc toti intre ei, ma gandesc ca avocata nu a vrut sa-l ajute spunand ca "nu are ce face!". Ba are ce face, insa as dori sa stiu exact legile si cum l-am putea ajuta pe prietenul meu. Gasisem Art.218 din codul penal, e valabila sau a fost revizuita intre timp? Iar legat cu manipularea fetei, se poate face ceva? Exista vreo lege care sa sanctioneze astfel de comportament? (sechestrat in casa, inghetat anul scolar fara acordul fetei, trimiterea acesteia intr-o tara straina?)
Cred ca am scris cam mult, nu vreau sa va zapacesc de cap, dar daca aveti intrebari sunt aici sa va raspund, pentru a va clarifica unele neintelegeri. Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: QED , utilizator 13:36, 26 Octombrie 2013
Bună dimineața. Din punctul meu de vedere, conform celor descrise de dvs., nu sunt întrunite condițiile comiterii unei infracțiuni de către prietenul dvs.Există liberul consimțământ al fetei, aceasta are vârsta de peste 15 ani, iar prietenul dvs. nu îi este fetei nici tutore, nici profesor, medic sau supraveghetor, așa cum zice legea că ar trebui să fie făptuitorul într-un caz de act sexual cu minor cu vârsta de peste 15 ani și până la majorat.
Fetei îi sunt încălcate flagrant drepturile. Dreptul la libertate, de miscare, la corespondență, cenzurarea relațiilor , dreptul de a iubi, cel din urmă drept fiind unul fundamental, neînscris în nici un cod, însă subînțeles și care aparține tuturor .
Ca părinți ai unui minor, chiar dacă are 17 ani, părinții au îndatorirea să vegheze la buna creștere și dezvoltare , la pregătirea profesională a minorului, să-i acorde întreținere , locuință, etc. Copilul însă nu trebuie să plătească în acest fel.
V-aș propune să aveți în vedere Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului , Legea fundamentală- Constituția, Codul penal, LIpsirea de libertare, Art. 189 Cod penal, Rele tratamente aplicate minorului- Art 306 Cod penal., Codul civil Art. 58-69/drepturile personalității.

Multumesc mult pentru raspuns. Citind legile recomandate de dumneavoastra, prietenul meu poate face o plangere undeva, poate face ceva pe cale legala macar sa afle daca fata e bine, daca a ajuns cu bine in Spania? In drum spre granita ea l-a sunat non-stop, dar de cand a ajuns la destinatie, de 4 zile, nu a dat niciun semn, iar el moare incet ca nu stie ce se intampla. E ciudat sa nu dea nici macar un semn, un mesaj, un telefon, ca a ajuns cu bine, ca e ok. Ea asa ii promisese, ca ii va scrie de acolo pentru ca are multe sa-i spuna, insa parca ar fi intrat in pamant. Mama fetei a pus stapanire pe conturile ei de pe retelele de socializare, e imposibil sa mai dea de ea...
Eu cred că orice persoană care ar avea cunoștință despre anumite fapte contrare legii, care aduc atingere gravă drepturilor și intereselor unei persoane, ar trebui să facă ceva.Iar asta indiferent dacă există vreo relația sau nu cu persoana în cauză. Prietenul dvs. are această opțiune, și o poate lua ca pe îndatorire morală , și nu doar ca pe o îngrijorare personală.Vedeți dvs. însă, că aici , la noi, există o mentalitate ce pare adând înrădăcinată.Prea multe lucruri perfect morale sunt etichetate ca fiind imorale, și prea multe lucruri imorale sunt trecute sub tăcere.Mă întreb și anticipez cumva cum ar acționa o anumită autoritate ce ar fi sesizată cu asemena fapte.De ce spun acest lucru, pentru că este vorba despre un minor, despre părinții lui, care, până la proba contrară doresc numai binele copilului, și, dacă aceștia ar fi luați la întrebări, s-ar putea apăra invocând binele copilului lor.Așa și-ar justifica aceștia acțiunile.Relele tratamente, abuzurile suferite de copil, trebuie dovedite.Dar cum? Și mai este vorba și despre o idilă purtată între un minor și un major ( prea major, ar putea spune cei care ar fi sesizați, și în a căror opinie dragostea ar putea avea vârstă) .
Prietenul dvs. și/ar putea asuma și acest rol, cu unele riscuri însă. Dar dacă dorește, poate încerca, fără vreo garanție.Există poliție, Parchet, niște autorități care se ocupă cu protecția copilului și drepturilor acestuia.
Fapta lui nu constitjie infractiune.
Daca fata este traficata sa mearga la parchet sa faca denunt.
Nu stiu daca este traficata, suna cam dur... Cert e ca a fost indepartata de... "ispita". El vrea doar sa afle adevarul, care oricum va iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu. Este cel putin suspect ca nu mai stie nimic de ea. Credeti ca daca el isi scoate la imprimanta toate aceste legi, are vreo sansa sa-i induplece pe parinti sa ii spuna adevarul? Nu sa-i ameninte, insa sa le demonstreze ca el e in legalitate.

Alte discuții în legătură

Minora D3m3nTuL D3m3nTuL Buna...am 22 ani si sunt cu o fata de aproape 15 ani...fata este virgina si parinti ei au spus ca merg sa ma de`a la politie.ce mi se poate intampla?ei vor sa ... (vezi toată discuția)
M-am culcat cu prietena mea minora si acum s-ar fi aflat bikaeraser bikaeraser va cer voua sfatul ca eu nu stiu sigur ...am 25 ..prietena mea 17 si suntem de 6 luni, m-am culcat cu ea ..cu acordul ei, fara sa-i promit ceva anume bani, ... (vezi toată discuția)
Ajutor - posibil concubinaj; el major, ea minora croitoru roxana croitoru roxana am o relatie cu un baiat de 21 ani de 2 aniil iubesc si ma iubeste eu am 15 ani.Daca eu vreau sa ma mut de buna voie la el acasa si parintii nu sunt de acord ... (vezi toată discuția)