Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: fostul sot a obtinut miscorarea pensiei alimentare, pe motiv ca e somer, situatie dovedita cu acte. Asta acum aprox. 2 ani. Salariul minim, intre timp a crescut, cum se stie, de la 700 leila 800 lei. Cum nu stiam daca s-a angajat pe undeva, am cerut recalcularea pensiei alimentare in functie de noul minim pe economie. A venit dl. cu adeverinta de venit; munceste cu juma' de norma la o firma X (apartinand fratelui sau) si realizeaza un venit brut de 480lei.
1) In aceste conditii, pensia alimentara a minorelor se va stabili in functie de venitul realizat de el?
2) Daca eu i-am dat lui, cu titlu de sulta, 46.000 lei, acea suma poate fi luata in calcul ca fiind sursa de venit?(depozitati intr-o banca, la acea suma poate obtine undeva la 300lei/luna dobanda).
Va multumesc.
Se au in vedere veniturile cu caracter stabil deci doar salariul. Dobanda nu poate fi avuta in vedere dar puteti face vorbire despre ea in instanta, ptr ca poate fi avuta in vedere indirect prin majorarea procetului aplicat asupra veniturilor permanente compensand astfel lucrurile.
Pensia alimentara se stabileste in funtie de venitul lunar net. De unde stiti dv ca acei bani mai sunt in banca si cum dovediti existenta lor? Ati fi putut sa negiciati sa nu-i mai platiti sulta in contul pensiei alimentare, considerand-o o plata in avans.
I-am propus in 2008 sa-mi cedeze apartamentul si sa nu mai plateasca pensie alimentara, dar nu a fost de acord. Eu pot dovedi ca i-am dat acea sulta, avand declaratia de la notar prin care i-am platit sulta, in dec. 2011. Acei bani fie i-a depus intr-o banca, fie i-a investit. El trebuie sa demonstreze ca nu-i mai are.
In ce priveste salariul net, el a depus adeverinta cu salariul brut, la care se adauga vechimea s.a. Ca sa nu mai spun ca fratele sau a facut modificari in cartea de munca in data de 2 oct iar adeverinta i-a eliberat-o pe 3 oct.
Daca venitul "realizat" de el la jumatate de norma este mai mic decat venitul minim pe economie, el fiind perfect apt de munca, pensia de intretinere se calculeaza tot la venitul realizat? Exista in practica juridica vreun caz asemanator?
Faptul ca i-ati platit sulta in dec. 2011 este irelevant. Cel ce face o propunere in fata instantei, trebuie sa o dovedeasca. Sarcina probei va renine in primul rand dumneavoastra. Dv trebuie sa demonstrati ca suma exista in prezent. La instanta nu merge cu "fie i-a depus la banca, fie i-a investit", ca putea omul sa-i joace la loto din 2011 pana in prezent. Iar pensiea de intretinere se stabileste raportat la venitul lunar net, nu la vreo suma sau dobanda pe care ar pute-o reliza dintr-o suma ce ar fi primit-o acum doi ani.
Debitorul intretinerii Art. 527
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
Dovada starii de nevoie Art. 528
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.
Parerea mea e ca daca e apt de munca, instanta considera ca mai poate munci inca 4 ore undeva si va putea realiza lunar macar un salariu minim.
In ce priveste alte venituri, dvs trebuie sa le dovediti, iar acestea trebuie sa fie constante.