avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neprezentare acte la control, consecinte
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neprezentare acte la control, consecinte

Buna ziua,
Imi puteti spune ce articol se aplica pentru neprezentarea actelor la control, la solicitarea politstului.
Si as mai dori daca se poate daca exista vreo prevedere legala care sa permita politistului sa-mi ceara sa ii deschid portbagajul sa imi verifice masina.
As dori daca se poate raspunsuri cu legea respectiva, nu de genul, da se poate sau nu are voie ca e abuz.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radu_cucos2006 , utilizator 20:53, 25 Octombrie 2013
O.U.G. nr.195/2002


Art.98.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
Art.101. (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin.(1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 4 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.c).

Art.108. (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

c) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
2. refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, al celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului;


Art.117. (1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier în cazul săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:
e) refuză să se legitimeze;

Art.35.
(2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

(3) În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală.



Ca sa vorbiti de abuz trebuie sa va cunoasteti intai obligatiile.
Va multumesc pentru raspuns. Stiam ceva si stiam bine, dar vroiam sa stiu si baza legala.
Nu ma refer ca e un abuz ci doar era o curiozitate de-a mea in legatura cu aceste probleme.
Va multumesc.
când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală.

deci,, nu merge chiar asa,, vrea nenea politist sa vada ce ai in masina,, ce este curios ,,,,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carnet de sofer raduaw raduaw Daca conduc pe teritoriul tarii Romaniei si ma opreste politia,imi cer carnetul de sofer ,le spun ca nu il am la mine,iau amenda si trebuie sa ma prezint la un ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal neacordare de prioritate la trecerea de pietoni SorinST SorinST Buna seara, Am fost oprit la 30m de trecerea de pietoni de un agent de politie care mi-a intocmit un proces verbal in care sutine ca nu am acordat prioritate ... (vezi toată discuția)
Art. 121/1 respectiv 101/2 din oug 195/2002 sunt abrogate? v_razvy v_razvy Buna ziua.Am fost sanctionat pentru depasirea vitezei intr-o localitate din Arges.In PV, agentul a completat la incadrarea faptei: art.121/1 din RAOUG ... (vezi toată discuția)