avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare toamna-iarna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare toamna-iarna

Buna ziua!
La noi in bloc a aparut o situatie interesanta.
3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au inceput lucrarile prin iulie-august, fara proiect, aprobare asociatie, vecini.
Montat teava de gaze (pe scara nu mai are nimeni centrala termica), apoi au venit la administrator cu cerere catre RADET de instalare pentru persoana juridica si au cerut semnatura si stampila pe ea. Administratorul le-a explicat ca formularul nu e corect, ca asociatia isi da doar acordul si i-a trimis la presedinte. Acesta, dupa multe discutii, ca sa scape de scandal, le-a semnat si stampilat hirtia.
La inceputul lui septembrie, au venit cu un formular in care asociatia isi da acordul, pe aceeasi hirtie dindu-si acordul si vecinii. S-a semnat, stampilat.
Dupa alte citeva zile, au venit cu un formular prin care asociatia isi da acordul pentru debransare de la caldura. Semnat si stampilat.
Pe 25.09, RADET anunta incarcarea instalatiilor. Administratorul amina incarcarea pina pe 15.10, pentru a nu aparea probleme.
Unul din ei, zice ca are proiectul terminat (GDF Suez stie si consimte ca lucrarile sa inceapa fara proiect, acesta facindu-se ulterior) si vine cu o hirtie (referat tehnic) prin care RADET, dupa masuratori, e de acord cu debransarea, solicita echilibrarea si, bolduit, spune: dupa implementarea masurilor...va prezentati la sediu (RADET, na) pentru .. debransare si plata acesteia. Debransarea se va efectua dupa incheierea sezonului de incalzire 2013-2014. .
Radet-ul mai solicita aprobarea in AG, precum si acordul vecinilor.
Se mai pot debransa acum? Ce parere aveti? Ar trebui ca asociatia sa le mai dea acordul acum? Suntem in 24 Octombrie si peste o saptamina se da drumul la caldura in bloc.
Multumesc tuturor!
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
vsu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:51, 25 Octombrie 2013
E-adevarat ?
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
vsu, utilizator
:offtopic: :giggle:
Loleku si Boleku
Oameni buni!
Incercam sa ne dam cu parerea sau chiar stim despre ce este vorba?
Nu mai stiu, dar cred ca era vorba de 3 apartamente care au solicitat deconectarea de la sistemul centralizat. Ce inseamna acest lucru? Inseamna cam ce a scris @adriantot in ultima postare, practic scade SET-ul (superafata echivalenta termic) a scarii respective, cu exact suma SET-urilor caloriferelor apartamentelor deconectate. Care este primul efect "vazut" de aparatul de masura montat la intrarea in scara? O cantitate mai mica de energie termica transferata din sistemul centralizat spre apartamentele din scara respectiva. In mod cert, daca cele 3 apartamente nu ar fi fost deconectate, cantitatea de energie termica consumata ar fi fost mai mare.
Daca discutam afirmatia:
La nivel de asociatie, da, factura va fi mai mica, dar individual, facturile vor fi mai mari.

Pai daca factura asociatiei (a scarii respective) este mai mica, impartita la mai putini proprietari, nu ar fi cam la fel, daca cantitatea de energie termica ar fi fost mai mare, dar impartita la mai multe apartamente? Este drept ca discutam fara nicio cifra in fata, dar discutam, asa la bunul simt, de nist proportii cat de cat... Cum sa rezulte facturi individuale mai mari?
Este ceva adevar totusi si in afirmatia de mai sus, pentru ca asa cum ne-a explicat si @darida de-atatea ori, prin deconectarea unor apartamente, in instalatia de incalzire a blocului se petrec niste dezechilibre hidraulice care pot conduce la un consum mai mare de energie termica - asta daca chiar nu se ia nicio masura de imbunatatire a "hidraulicii", ori cine mai umbla pe la aceste cutii de masura a furnizorului, stie ca acesta are in montajul respectiv si un robinet de o constructie speciala, destinat chiar acestui scop...

Asa cum s-a mai discutat pe forum, repartizarea costurilor cu incalzirea pe proprietari intr-un imobil cu doua sisteme de incalzire, trebuie sa tina seama de:
- costuri cu incalzirea spatiilor comune;
- costuri cu incalzirea cedata de tevile verticale;
- costuri cu incazirea apartamentelor nedeconectate de la sistemul centralizat.
Apoi, se mai poate discuta daca repartizarea costurilor se face cu repartitoare de costuri sau repartizarea acestora se face in pausal - proportional cu suprafata utila a apartamentelor.
Toate acestea depind de "bucataria" asociatiei si nu de furnizor sau altceva.
.............................
In fine, noi am incercat sa explicam ca daca se vrea, se poate (vorbeam de bunavointa asociatiei), insa aceasta nu poate sa fie un mod de lucru normal. Deconectarea daca se vrea a fi facuta, sa se faca in timp util, cu respectarea legislatiei, nu cand vrea fiecare...
Acum daca acele apartamente sunt deconectate fizic, cine ar avea nesimtirea sa le repartizeze costuri cu incalzirea? A explicat clar si @adriantot ca facturarea se face dupa consumul inregistrat de gigacalorimetru, nu dupa suprafata utila sau alte criterii.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Magazinele din parterul blocului, debransati de la centrala termica, dar cu tevi neizolate, platesc pentru energie termica? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Am preluat recent administrarea unei asociatie de locatari ,compus din doua blocuri cu zece etaje,la parterul carora sunt ... (vezi toată discuția)
Conditionare caldura de plata integrala a facturii radet gcprmr gcprmr Buna ziua, locuiesc intr-un bloc in care majoritatea locatarilor au centrale de apartament si doar 4-5 apartament au ramas racordate la RADET. Este legal si ... (vezi toată discuția)
Rebransare si renuntare la contoare apa calda ewe ewe Buna ziua, In cadrul asociatiei avem un apartament care este debransat de la energia termica de prin 2000, cand cu o simpla cerere la societatea de ... (vezi toată discuția)