Buna ziua. Recent a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul 539 privind scutirea de impozit pentru programatori. Acest ordin trebuie sa vina ca o completare a specializarilor care sunt scutite de impozit. Pana acum statul accepta adeverinte care echivalau anumite specializari (care nu se aflau pe lista) cu o specializare scutita de impozit.
As vrea sa stiu de ce acest lucru s-a schimbat daca nu este specificat in lege in clar ca aceste adeverinte de echivalare nu sunt acceptate? Unde pot obtine un raspuns oficial privind acceptarea sau neacceptarea acestor adeverinte de echivalare? Multumesc anticipat.
Buna seara,
pe aceeasi tema as vrea sa solicit si eu cateva informatii, daca se poate.
Conform raspunsurilor primite de la Ministerul Muncii, anexa de specializari aferenta acestui ordin este aprobata de Ministerul Muncii in baza unei liste de ocupatii/specializari transmise de Ministerul Comunicatiilor. Aceasta din urma se face pe baza descrierii specializarilor, actualizate de catre Ministerul Educatiei in Registrului Naţional al Calificărilor din Invătamântul Superior (rncis.ro).
Eu am absolvit specializarea Retele si Software pentru Telecomunicatii in cadrul Fac. Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei Bucuresti.
Aceasta specializare nu a fost inclusa in anexa, in timp ce specializarea Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii (din cadrul aceleiasi facultati) este inclusa, desi cele doua specializari sunt relativ similare conform rncis.ro - ambele specializari furnizeaza competentele de tehnici si limbaje de programare, iar ocupatiile aferente includ in ambele cazuri Proiectant inginer de sisteme si calculatoare (care s-ar preta la incadrarea in ordinul 539).
O alta observatie este aceea ca specializarea "Electronica si telecomunicatii" din anexa corespunzatoare ordinului nici nu exista in RNCIS. Aceasta denumire este denumirea domeniului facultatii, nu a specializarilor din cadrul domeniului!
Angajatorul sustine ca va aplica legea cuvant cu cuvant si ca nu va considera nicio adeverinta de echivalare a diplomei. Deci, atata timp cat specializarea mea nu este mentionata in clar in anexa ordinului, nu voi beneficia de scutirea de impozit.
Avand in vedere toate aceste discrepante / "scapari" ale legii, cum pot obliga angajatorul sa imi acorde scutirea de impozit la care de fapt am dreptul?