buna ziua,
as dori sa stiu dupa ce interval de timp intervine radierea de drept a faptei din cazierul judiciar daca persoana respectiva a fost condamnata la pedeapsa cu inchisoare (cu suspendare),durata pedepsei fiind mai mica de doi ani in unul din cazuri, respectiv trei ani in celalalt
1) Reabilitarea de drept
Aceasta intervine daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: a) Persoana cu privire la care intervine reabilitarea a fost condamnata la pedeapsa inchisorii de cel mult un an sau la pedeapsa amenzii. E vorba de pedeapsa pronuntata de instanta, nu de pedeapsa redusa in urma gratierii. b) Condamnatul nu a savarsit o alta infractiune in termen de 3 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei.
Daca in acest interval el savarseste o noua infractiune, indiferent de durata pedepsei aplicata pentru aceasta, nu va mai opera reabilitarea de drept, ci numai reabilitarea judecatoreasca. Condamnatul poa-te beneficia insa de reabilitarea de drept pentru condamnari succesive, in masura in care nici una dintre infractiuni nu a fost savarsita in termenul de reabilitare pentru condamnarea precedenta.
Reabilitarea de drept intervine prin simpla implinire a termenului, nefiind nece-sar ca ea sa fie pronuntata de catre instanta. Condamnatul poate, eventual, solicita instantei sa constate intervenirea reabilitarii si sa dispuna radierea condamnarilor din cazierul judiciar in masura in care acest lucru nu s-a facut din oficiu.
Exista situatii speciale ale reabilitarii de drept si anume aceasta se face in urma executarii pedepsei intr-o inchisoare militara, in urma suspendarii conditionate si a suspendarii sub supraveghere.
2. Reabilitare judecatoreasca
Este acordata de catre instanta daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: a) S-a implinit termenul de reabilitare. Acesta se calculeaza in raport de durata pedepsei executata sau considerata ca executata:
- Daca pedeapsa nu depaseste 5 ani, termenul este de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei.
- Daca pedeapsa este cuprinsa intre 5-10 ani, termenul este de 5 ani si jumatate din durata pedepsei.
- Daca pedeapsa depaseste 10 ani, termenul este de 7 ani si jumatate din durata pedepsei.
Termenul de reabilitare:
- Curge de la data cand pedeapsa a fost executata sau considerata ca executata.
- La pedeapsa executata integral in regim de detentie -; Termenul de reabilitare curge de la data punerii in libertate a condamnatului.
- Cand condamnatul a fost liberat conditionat -; Termenul de reabilitare curge de la implinirea duratei pedepsei, adica de la expirarea termenului de incer-care a liberarii conditionate.
- In cazul in care a intervenit gratierea totala -; Termenul curge de la data aplicarii actului de gratiere. Aceasta data poate fi data ramanerii definitive a hota-rarii de condamnare, atunci cand legea de gratiere a intervenit in cursul procesului, respectiv data intrarii in vigoare a actului de gratiere, atunci cand aceasta a inter-venit dupa ramanerea definitiva a hotararii.
- In caz de gratiere conditionata -; Termenul de reabilitare curge tot de la data aplicarii gratierii si nu de la data implinirii termenului de incercare.
- Daca inculpatul a executat pedeapsa la locul de munca -; Termenul curge din momentul implinirii duratei pedepsei, indiferent daca persoana a executat pe-deapsa integral sau a beneficiat de incetarea executarii.
- Cand a intervenit prescriptia executarii pedepsei -; Termenul de reabilitare curge de la data implinirii termenului de prescriptie.
- In caz de condamnari succesive -; Termenul de reabilitare se calculeaza in raport de pedeapsa cu durata cea mai mare si curge de la data executarii sau consi-derarii ca executata a ultimei pedepse. b) Inculpatul sa nu fi suferit o noua condamnare in termenul de reabilitare. Daca a savarsit o noua infractiune, dar aceasta a fost amnistiata, nu se acorda reabilitarea, deoarece este necesar ca inculpatul sa aiba o buna conduita. c) Inculpatul sa aiba o buna conduita. d) Inculpatul sa-si asigure existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste. e) Inculpatul sa fi achitat in intregime cheltuielile judecatoresti si despagubirile civile. Daca neplata se datoreaza imposibilitatii inculpatului, instanta poate dispune reabilitarea. S-a considerat in practica judiciara ca aceasta conditie nu e indeplinita atunci cand plata despagubirilor nu mai poate fi ceruta de catre partea civila, dato-rita intervenirii prescriptiei civile.
Reabilitarea are ca efect inlaturarea tuturor decaderilor, incapacitatilor si inter-dictiilor care ar fi putut avea loc.
Stimate Domn Mihai Micu,
Va multumesc pentru atentia acordata intrebarii mele. Raspunsul dumneavoastra este impresionant ca acoperire a subiectului totusi, pentru mai buna mea intelegere, as dori cateva clarificari. Sunt constient ca ar trebui sa va furnizez mai multe detalii despre problema semnalata, din pacate nu dispun decat de cateva amanunte.
Persoana respectiva a fost depistata in anul 1997 incercand sa treaca fraudulos frontierea de stat, mai exact pe aeroportul international Otopeni. In decursul anului 1997 a fost chemata de doua ori la Parchetul Bucuresti unde a dat cu subsemnatul. Toate demersurile autoritatilor s-au rezumat la doar cele relatate mai sus, urmand ca dupa anul 2000 persoana respectiva sa primeasca la domiciliul din tara o instiintare din care sa reiasa ca a fost condamnata la pedeapsa cu inchisoarea (cu suspendare) pentru 18 luni . Inexplicabil cum a putut fi condamnata daca nu a comparut in fata vreunei instante judecatoresti !!! Mentionez ca la domiciliul din tara nu a sosit nici o citatie care sa-i solicite prezenta in cadrul vreunui proces penal sau de alta natura. Din raspunsul dumneavoastra reiese, in opinia mea, ca radierea de drept opereaza doar in cazul amenzilor penale sau a pedepselor cu inchisoarea mai mici de un an. Asadar, se aplica reabilitarea judecatoreasca de la pct 2) . Recunosc ca ar fi fost mult mai simplu poate daca persoana respectiva s-ar afla in tara in momentul de fatza. Din pacate se afla in strainatate, asteptand rezultatul investigatiei autoritatilor engleze (CRB) pentru a beneficia de oferta facuta de un angajator. Va rog respectuos sa-mi spuneti, dispunand de putinele date pe care vi le-am putut furnza, daca exista vreo sansa ca reabilitarea judecatoreasca sa fi operat deja in cazul semnalat.
Fiind cu suspendare a operat sigur. Acum nu stim cat au actualizat cei de la cazier.
Daca sunteti in strainatate puteti cere certificatul de cazier de la consulat.
Stimata Doamna Gabriela Mihai,
Va multumesc pentru vestea buna! Persoana la care ma refer va primi in maxim doua saptamani rezultatul celor de la CRB (Criminal Record Bureau), echivalentul cazierului judiciar de la noi. Stiind cam cum merg lucrurile pe la noi, este lesne de inteles emotia prietenului meu, dat fiind ca reusita angajarii sale depinde de ceea ce vor comunica cei din tara, autoritatilor engleze. Intzeleg din raspunsul dumneavoastra ca nu ar trebui sa mai existe probleme.
Pai, pentru ca persoana respectiva sa fie linistita, mergeti la cazier, vedeti daca iese curat sau nu.
Este reabilitare de drept la suspendare dar nu stim daca la cazier sunt asa de operativi.