În ianuarie 2012 am primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare (infracțiune la regimul auto) și o perioadă de probă de 2 ani și 4 luni. În luna mai anul acesta reabilitarea cazierului judiciar se va face automat ? Sau trebuie să aștept 3 ani ?
Cazierul judiciar contine 2 parti-partea activa in evidenta autoritatilor,in care se consemneaza succesiv toate sanctiunile aplicate si partea pasiva care se prezinta la cererea persoanei in cauza
Probabil pe dv va intereseaza cand dispar mentiunile din cazierul judiciar pasiv
Mentiunile referitor la faptele penale nu mai sunt consemnate in 2 cazuri fie cand opereaza reabilitarea de drept fie,reabilitare judecatoreasca
Reabilitarea de drept intervine daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) Persoana cu privire la care intervine reabilitarea a fost condamnata la pedeapsa inchisorii de cel mult un an sau la pedeapsa amenzii. E vorba de pedeapsa pronuntata de instanta, nu de pedeapsa redusa in urma gratierii.
b) Condamnatul nu a savarsit o alta infractiune in termen de 3 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei.
Daca in acest interval el savarseste o noua infractiune, indiferent de durata pedepsei aplicata pentru aceasta, nu va mai opera reabilitarea de drept, ci numai reabilitarea judecatoreasca.
Condamnatul poate beneficia insa de reabilitarea de drept pentru condamnari succesive, in masura in care nici una dintre infractiuni nu a fost savarsita in termenul de reabilitare pentru condamnarea precedenta.
Reabilitarea de drept intervine prin simpla implinire a termenului, nefiind necesar ca ea sa fie pronuntata de catre instanta.
Condamnatul poate, eventual, solicita instantei sa constate intervenirea reabilitarii si sa dispuna radierea condamnarilor din cazierul judiciar in masura in care acest lucru nu s-a facut din oficiu.
Exista situatii speciale ale reabilitarii de drept si anume aceasta se face in urma executarii pedepsei intr-o inchisoare militara, in urma suspendarii conditionate si a suspendarii sub supraveghere.
Reabilitare judecatoreasca este acordata de catre instanta de judecata numai daca sunt indeplinite anumite conditii:
Dv nu ati precizat concret ce fapta este consemnata in cazierul judiciar ,astfel incat nu se poate raspunde concret ,ce reabilitare opereaza
Daca inauntrul termenului de incercare de 2 ani si 4 luni condamnatul nu savarseste o alta infractiune si nici nu se pronunta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art 83 si 84 c.pen. ( vechiul cod penal ), atunci intervine reabilitarea de drept conform disp.art 86 c.pen.
Termenul de 2 ani si 4 luni se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Dupa expirarea termenului de incercare solicitati eliberarea unui certificat de cazier judiciar, iar daca pedeapsa aplicata figureaza inca in cazier, puteti formula o cerere adresata in acest sens Serviciului de Cazier Judiciar si daca nu se rezolva pe aceasta cale, va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
In cazul in care instanta de judecata a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei, reabilitarea, institutie care inlatura interdictiile si decaderile ce decurg din condamnare , este una de drept.
Prin urmare, dupa implinirea termenului de incercare, compus din pedeapsa efectiv aplicata, la care se adauga doi ani, sunt reabilitat de drept, cazierul dumneavoastra nu trebuie sa mai cuprinda nicio mentiune cu privire la sanctiunea penala aplicata.
Daca ,insa, nu este indepartata mentiunea , reabilitarea de drept poate fi constata pe cale judecatoreasca.