avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitat de drept sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitat de drept sau nu?

o persoana a fost condamnata la pedeapsa cu inchisoare de 9 luni cu suspendare conditionata la data de 25.05.2005, avand termen de incercare de 2 ani si 9 luni. la data de 09.03.2011 savarseste din nou o infractiune. Este aceasta in stare de recidiva in 2011 cf art. 37 lit b C. P sau este reabilitat de drept la data comiterii celei de a doua infractiuni? De cand curge termenul de 3 ani necesar reablitarii de drept?
Pe cazierul judiciar este inscrisa condamnarea anterioara. Nu scrie ca ar fi reabilitat de drept
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
Ana_m, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:50, 5 Noiembrie 2011
Termenul reabilitarii de drept se implineste la data expirarii termenului de incercare, deci acest termen opereaza de la sine, in virtutea legii.
Se pare ca la data comiterii noii infractiuni fostul condamnat era reabilitat, daca a respectat toate conditiile pe perioada termenului de incercare si si-a achitat obligatiile civile.Ar trebui sa solicite un certificat de cazier judiciar sa vada cum sta...uneori este nevoie sa se prezinte in instanta pentru ca instanta sa constate reabilitarea, chiar si in cazul reabilitarii de drept.
Conform art 86 Cod penal, dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
Termenul de incercare , in speta, s-a implinit pe undeva prin 2008-2009, deci noua infractiune nu a fost comisa in termenul de incercare.
Cum v-am spus, ar trebui sa se adreseze instantei pentru constatarea reabilitarii de drept, pentru a avea cazierul ,,curat,,.
Termenul de incercare de 2 ani si 9 luni se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Daca pe perioada acestui termen sunt indeplinite disp. art 86 c.pen. la expirarea acestuia intervine reabilitarea de drept.
Avand in vedere ca pedeapsa figureaza inca in cazier, este evident ca nu a fost operata intervenirea reabilitarii de drept, dar care poate fi constatata pe cale judecatoreasca.
Cea de-a doua fapta nu este savarsita in stare de recidiva, insa inculpatul figureaza cu antecedente penale, ca urmare a condamnarii anterioare.
In situatia in care va fi condamnat pentru aceasta noua fapta, vor fi aplicabile disp. art.38 al. 2 c.pen.
Art.38 Condamnarile care nu atrag starea de recidiva
al. 2 De asemenea, nu se tine seama de condamnarile pentru care a intervenit reabilitarea, sau in privinta carora s-a implinit termenul de reabilitare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis - pedeapsa, antecedente fr3ya20 fr3ya20 ce pedeapsa primeste o persoana prinsa conducand un autovehicul pe drumurile publice fara permis de conducere? a avut in 2000 o pedeapsa cu suspendare,nu a ... (vezi toată discuția)
Stergerea din cazier judiciar DUMITRULAURENTIU DUMITRULAURENTIU in data de 15.12.2009.am fost condamnat la 9 luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art.81,82 CP ptr.art.87/1 OUG 195/2002,74/1,a,c CP,76/1,dCP,71,64/a ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept - conditii pellyx31 pellyx31 Buna ziua, am fost condamnat cu suspendare sub supraveghere , a trecut termenul de incercare in 2010 si eu inca mai am cazier de ce? in 2010 am deschis proces ... (vezi toată discuția)