Sunt proprietarul unui apartament (domiciliu legal), intrun oras resedinta de judet, pentru care platesc impozit.
Am in acelasi oras un teren pe care NU am construit o casa de locuit, am construit un garaj (16 m2) si o magazie pentru scule (9 m2), cu titlu de ANEXE GOSPODARESTI, (nu locuieste nimeni acolo - mergem vara la un gratar), pentru care platesc impozit majorat cu 65%. Anexele gospodaresti sunt construite cu autorizatie si sunt consemnate ca atare.
Intrebare1: Este normal sa platesc impozit majorat daca acele constructii nu au destinatie de LOCUINTA?
Mai am in proprietate un apartament de 2 camere in Bucuresti (cumparat ulterior), pentru care platesc impozit majorat ca pentru a doua locuinta (65%) - prima cladire cu destinatie de locuinta fiind cea de domiciliu.
Mi s-a spus ca pentru apartamentul din Bucuresti ar trebui sa platesc retroactiv impozit majorat cu 150% .
Intrebare 2: Este normal sa platesc impozit majorat cu 150% avand in vedere faptul ca anexele gospodaresti nu au destinatie de locuinta iar apartamentul din Bucuresti este situat in alta circumscriptie financiara?
Potrivit art.249 alin.(5)din Codul fiscal : "cladire este orice constructie situata deasupra solului si/sau sub nivelul acestuia,indiferent de denumirea ori de folosinta sa,si care are una sau mai multe incaperi ce pot servi la adapostirea de oameni,animale,obiecte,produse,materiale, instalatii...iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt peretii si acoperisul,indiferent de materialele din care sunt construite".
1. Este legal .
2. Nu conteaza unde este situata a doua,a treia...cladire. In acest caz, conform art.252 alin.(3)impozitul majorat,in cotele aratate de dvs.,se determina in funcie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite,asa cum rezulta din documentele care atesta calitatea de proprietar.