avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intrebarea unui enorias
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intrebarea unui enorias

Buna
reprezint 99% din enoriasii unei parohii ortodoxe din judetul arad.
in urma cu cateva luni am ramas fara preot in urma decesului preotului de la noi si am dorit sa avem
ca preot pe cel care ne-a slujit vreme de 3 ani atata timp cat a fost bolnav parintele trecut la cele vesnice.episcopia ne-a refuzat acest lucru iar noi a ales sa inchidem biserica. saptamana trecut a venit preotul numit prin ,,concursul'' eparhiei, ne-a venit cu o zi inainte sa fie dat publicitatii rezultatele concursului pentru postul de preot.mai mare rusinea.ca la noi la nimenea. asa ca intreaga suflare a comunei a decis sa inchida biserica.
pe maine ( duminica) am fost amenintati de eparhie ca vor veni cu trupele jandarmeriei care vor sparge usa pecetluita a bisericii noastre si vor instala tot pe cel care este dorit de ei.iar pe noi ne vor manca puscaria si tribunalele findca am cutezat sa ne opunem mirsaviilor lor. unui ,,examen'' cu rezultat stiut dinainte sa fie corectate si lucrarile.
daca vom tine biserica inchisa, riscam inchisoarea?majoritatea dintre noi avem o varsta, este de la sine inteles ca nu putem tine piept trupelor jandarmeriei. dar daca dinsii sparg usa si intra in biserica cu forta ca sa ne impuna preotul, noi nu ii putem acuza de nimic?pentru ca biserica este rodul trudei unei comunitati intregi, nu a caiafelor eparhiale care guverneaza dupa cum le dicteaza bunul plac.
va multumim pentru intelegere si asteptam raspuns.
o comuna intreaga nu vor putea inchide, sau ne intoarcem la vremurile cand in urma rascoalei lui horea aici au fost executati cateva sute de oameni ai locului?ori pe vremurile cand comunistii au inchis intreaga floare a comunei ca sa o poata colectiviza fortat?!
Cel mai recent răspuns: nicu44 , utilizator 22:50, 29 Martie 2009
Nu ma prea pricepin fomeniu.Totusi risc o parere.In asemenea situatie sesizati in scris(printr-o petitie semnata de cei 99% din enoriasi)Patriarhia si Ministerul Culturii si Cultelor.Aratati neregulile facute si solicitarea dvs.pentru desemnarea preotului.Chemati televiziunile centrale si ziarele,pomenindu-le in scris sau telefonic despre neregulile semnalate,chiar in ziua in care se incearca impunere prin forta statului a unui nou preot..Nu aveti cum sa va opuneti autoritatii statului reprezentata de organele acestuia.
Subscriu! Chemati televiziunile, acesta este genul de subiect foarte agreat si care prinde la public. Nu vad cum v-ati putea lupta altfel cu aranjamentele.
Ce este Biserica??......Biserica sunteti Voi..........Lacasul de cult este al vostru........daca sunteti atat de multi, pentru nu au ce face.......
Pana la urma locasul respectiv este construit cu aportul si sudoarea fruntii dumneavoastra , a celor din aceea comunitate si a inaintasilor care au trecut la cele vesnice. Consider ca nu se poate face nimic cu de-a forta. Faceti public problema .... si cred ca dreptatea va iesi la lumina. Iar daca acel preot va fi instalat cu forta de catre organele bisericesti si ale jandarmeriei....eu va sfatuiesc ca enoriasii sa nu mai calce pregul acelui lacas. Sunt biserici si in satele vecine.... Iar conducerea epatriarhiei , vazand darzenia dumneavoastra ....va ceda. Sunt sigura ca nu se doreste de catre ei aceasta mediatizare...
Nimeni nu este mai presus de lege. Presa,televiziunea,au un rol in medierea acestui conflict. Insa cei care decid sunt autoritatile.Chiar daca lacasul de cult este al comunitati.Biserica se conduce pe niste canoane si principii.Nu poti sa-ti faci dreptate singur,mergind cu gindul pina la rascoala lui Horia...Sa fim seriosi.

Detectiv Particular FILIP STELIAN

Alte discuții în legătură

Nu sint trecut in revisal, (extrasul din revisal, este "alb ca ... exigu exigu Nu sint trecut in Revisal, (extrasul din Revisal, este \"alb ca zapada\") in schimb angajatorul depune declaratia 112. Nu am CIM dar statul roman imi acorda ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa se faca ca primarii si popii sa respecte legea mirela matias mirela matias Daca OG 82/2001, aprobata cu Legea 125/2002 si Normele metodologice de aplicare 1470/2002 spun ca bugetele locale trebuie sa aloce si sa vireze sume ... (vezi toată discuția)
consiliul parohial mi-a solicitat o taxa de contribuție cu trei ani in urmă pentru a oficia căsătoria ... Danut 08 Danut 08 Buna ziua Mă numesc Dan și locuiesc în Finteușu Mic. Sînt căsătorit în 21 octombrie 2018 și am următoarea problemă: Consiliul parohial mi-a ... (vezi toată discuția)