avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema cu plata la izolarea blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema cu plata la izolarea blocului

Buna ziua, am o mica problema, sper sa ma ajutati dumneavostra in acest sens. Blocul in care locuiesc a fost izolat termic (izolatie cu polistiren) pe partile comune (scara blocului). Ideea este ca nu s-a facut o sedinta de bloc in acest sens, nu s-a cerut acordul locatarilor, un vecin care a contractat firma de izolari pentru apartamentul personal, le-a dat permisiunea sa izolele si casa scarilor care este considerata parte comuna si care trebuie platita acuma de toti locatarii blocului. Intrebarea mea este, daca pe mine sau pe orice alt locatar care nu doreste sa plateasca lucrarea din proprie initiativa, ma poate obliga sa fac acest lucru? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:44, 27 Octombrie 2013
In blocul dv. fiecare face ce vrea si apoi ii pune pe vecini sa plateasca?
Nu aveti comitet executiv, presedinte, nu exista AG, intruniri ale comitetului executiv?

In aceste conditii in baza a ce sa platiti?
Daca izolatia s-a facut fara acordul proprietarilor nu va poate obliga nimeni sa platiti, dar daca acest lucru a fost stabilit de majoritatea prorietarilor atunci trebuie sa platiti ceea ce va revine.
un vecin care a contractat firma de izolari pentru apartamentul personal, le-a dat permisiunea sa izolele si casa scarilor care este considerata parte comuna si care trebuie platita acuma de toti locatarii blocului.


Apartamentul este una, iar izolatia acestuia trebuia facuta de asociatie, pentru ca peretii exteriori sunt parte comuna, nu izoleaza fiecare cand si cum vrea!

Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Am mai scris despre aceste lucruri si o sa scriu, sa spun, sa atrag atentia, pana cei in drept au s' auda.
Lucrarile acestea de termoizolare au aparut, asa ca o moda. Nu contest faptul ca per total este o treaba buna, insa, lucrarea, ca orice lucrare, facuta alandala, iese prost.
Deci, unul dintre vecini, s-a gandit el asa sa-si izoleze peretii exteriori. Singur, singurel. Nu mai intreb daca a discutat cu cineva, daca a avut sau nu a avut aprobarea as. prop. sau a autoritatilor local. Nu intreb deoarece asa cum afirma cineva mai sus, asa se procedeaza la noi, prin as. proprietari.
Lucrul cel mai grav este canici autoritatile locale nu au miscat nici-un deget in aceasta privinta, astfel incat, mergi pe o strada si ai toata paleta de culori afisata pe pereti, plecand de la culorile cele mai banale, pana la acele culori cu care sunt incarcate evidentiatoarele de culoare, atunci cand cineva vrea sa atraga atentia asupra unui text...
O alta chestiune, un bloc P+4, cu 6 scari. Proprietarii nu se inteleg intre ei de fel, insa anul trecut s-au infuriat ei si-au pus de o lucrare de termoizolare, bineinteles, 6 scari, 8 firme (vreo doua au luat avansul si-au dat bir cu fugitii). Ce a iesit, va inchipuiti: diverse nuante de alb-gri, diverse finisaje, unele mai reusite, altele mai putin reusite, la unele apartamente s-au lucrat glafurile, la altel, ba, si cam la toate scarile au mai ramas apartamente care nu au contractat lucrarea, ramanand cu scorojeala de 40 de ani pe fatada. Totusi, a fost si o unitate de vederi: nici-o scara nu a efectuat lucrarea de termoizolare pe casa scarilor (fata-spate).
Proprietarii de la scara A au abordat conducerea asociatiei, sa vedem ce putem face pentru a definitiva si aceasta lucrare prin asociatie. Impresia mea, formata de cam multa vreme este ca multa lume nu stie ce-i aia asociatie. Adica sa facem lucrarea prin asociatie, ca o sa achitam noi, ca vorba aia, pentru noi se face, nu? Basca faptul ca nu toti proprietarii erau de acord cu acest lucru, ca o sa iasa scump, de, trebuia sa aducem din nou schelele, sa le montam, sa avem grija sa nu deterioram ce tocmai se terminase. Nu mai spun ca, odata terminata lucrarea, trebuia sa achitam costurile. De unde bani? Cum de unde, din asociatie...
In fine, cu chiu si vai, respectand vechea traditie romaneasca, am reusit sa facem si aceasta treaba, dar vai, cu toata grija, noua lucrare are o alta nuanta de gri, dar nu-i nimic, in vreo 10 ani o sa dispara de la sine...
Asa ca domnule Bogdan, nu iesiti din traditie, ce naiba, traim la bloc, nu?
Imi pare rau domnule Grecu, dar nu se poate, ca un grup mic de persoane dintr-un imobil sa conduca decizii care ii afecteaza pe toti locatarii. Acum s-a izolat exteriorul il platim, maine se decide punerea de camere video, geamuri termopan, si deschiderea usilor cu senzor de proximitate? Nu mi se pare normal.
Inseamna ca dvs. si o parte dintre vecini, nu va permiteti sa locuiti in conditii decente, civilizate - adica cu pereti izolati, inlocuirea geamurilor vechi de 40 ani (se mai cheama geamuri acestea?). Aaaaa, deschiderea usilor cu senzori de proximitate, da, nici noi nu avem asa ceva, dar lasam aceasta in seama noii generatii.
Nu stiu ce sa va mai spun. Toate acestea se discuta si se hotarasc in AG a proprietarilor. Sunt mai putini cei care doresc/isi permit sa faca asa schimbari? Pai nu o sa poata daca in AG, cei multi, necajiti si fara venituri o sa fie pentru contra. Este simplu; problema este ca dvs. cei multi nu veniti la AG si lasati in seama unui grup mic de persoane sa va reprezinte interesele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrare particularã în bloc kicsim21 kicsim21 Bună ziua. Asociaţia noastră de locatari a început izolarea termică a blocului din interior (casa scărilor - cu polistiren de exterior, imaginaţi-vă ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari-spatii comune iuliaiulia1501 iuliaiulia1501 As vrea sa aflu daca un perete exterior al apartamentului proprietate personala este considerat spatiu comun avand in vedere cheltuielile pentru izolare ... (vezi toată discuția)
Abuzul presendintelui de asociatie de proprietari vinti vinti in blocul de 10 etaje unde locuiesc s-au termoizolat peretii laterali de nord si de sud (???):O si am solicitat sa se termoizoleze si peretele din scara din ... (vezi toată discuția)