avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare care sa tina loc de act autentic
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare care sa tina loc de act autentic

Buna ziua!

Am o intrebare, va rog...

In cazul unui imobil legat de care instanta a cerut urmatoarele:

Obligă pârâţii la încheierea în formă autentică a contractului de vânzare – cumpărare…., în caz contrar prezenta hotărâre ţinând loc de act autentic de vânzare-cumpărare...

ce se intampla in cazul in care paratii nu sunt de acord sa incheie actul (desi au fost de acord cu acordarea hotararii care sa tina loc de act autentic) - exista anumite consecinte, de un un fel sau altul, pe care acestia (paratii) trebuie sa le suporte?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Mihaela_12 , utilizator 13:50, 28 Octombrie 2013
Dacă părțile nu înțeleg să încheie actul în formă autentică, la notar, instanța va pronuța ea o hotărâre judecătoerească ce va avea valaorea unui act autentic.
legally_aid a scris:

Dacă părțile nu înțeleg să încheie actul în formă autentică, la notar, instanța va pronuța ea o hotărâre judecătoerească ce va avea valaorea unui act autentic.

Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Deci, inteleg ca nu ar exista alte consecinte, ci doar instanta va pronunta hotararea judecatoreasca in cauza... Va multumesc foarte mult! Raspunsul dumneavoastra imi este foarte util!
Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.

Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.
Stoica Ioana a scris:

Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.

Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.

Va multumesc foarte mult! Totul imi este mult mai clar acum...

(Era vorba de o promisiune de vanzare-cumparare legat de care existau mai multe acte - unul cu o semnatura falsa, iar apoi a aparut altul, dupa cateva luni de la inceperea actiunii in instanta, care avea o semnatura autentica, dar actul era foarte greu lizibil, ar promisiunea de vanzare-cumparare era total necunoscuta unei parti a mostenilor.

In aceste conditii - in special, in cazul unui act cu o semnatura falsa si a necunoasterii intelegerii in cauza - mostenitorii nu au putut spune ca au avut cunostinta de intelegerea de vanzare-cumparare, dar nu s-au opus si au fost de acord ca instanta sa dea o hotarare care sa tine loc de act autentic...

Pe site-ul judecatoriei apare ca sentinta faptul ca paratii (mostenitorii, dintre care fac parte si cei care nu aveau cunostinta de intelegerea de vanzare-cumparare) sunt obligati sa autentifice actul de vanzare-cumparare, iar in caz de refuz, hotararea tine loc de act autentic...
La ultima infatisare, mostenitori, intrebati de instanta, au precizat ca, in conditiile neclare cu privire la act, nu isi asuma autentificarea actului, insa au fost de acord ca instanta sa dea o hotararea care sa tina loc de act autentic...)

Va multumesc mult!

Va doresc toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare MMariaS MMariaS Este valabila o promisiune de vanzare imobiliara sub semnatura privata si in prezenta unui avocat ?Sunt intr-un proces de revendicare teren ,apelul l-am ... (vezi toată discuția)
Antecontract expirat gabrielsolon gabrielsolon am un antecontract incheiat iin 2006 pe un teren ,iar vanzatorul a decedat si mostenitori sau intabulat pe terenul care eu am vrut sa l cumpar acum ce cai de ... (vezi toată discuția)
Hotarârea care sa tina loc de act autentic CostySoare CostySoare Actiunea pentru obtinerea hotarâri care sa țina loc de act autentic,procedura. (vezi toată discuția)