essteffan a scris:
Buna seara,
Este unul din filmele mele preferate, desi nu sunt din domeniu si nici nu am studii de specialitate. Cred insa ca o aplicare asa cum este in SUA este benefica, pentru ca am impresia ca se produc foarte multe gresele, atat voite cat si nevoite asupra unor persoane.
Asa cum in film la inceput 11 il considerau vinovat, si la final 11 il considera nevinovat, in Romania decizia este a unei persoane(sau complet cred), ceea ce inseamna ca posibilitatea unei greseli este mare.
Acea singura persoana are studii de specialitate, cunostinte juridice care- i permit sa înțeleagă cadrul. Acele 12 persoane NU au studii juridice.
Balanța se înclina diferit! Depinde cine o tine in mana, depinde cine urmărește, depinde experiența fiecăruia in a intelege greutatea talerelor, depinde, depinde, parca numai e atat de clar nu? Trăiască Einstein!
E doar un contraargument la eroarea umană care exista atat in cazul UNEI persoane, cat și a grupului de 12. Suntem supusi greșelii, poate mai putin cei atinsi de realitatea si practica dreptului.
Multumesc! Filmul este extraordinar! E ca in bancul clasic in care judecătorul da dreptate atat inculpatului, dupa ascultarea acestuia, atat victimei de asemenea dupa ascultarea ei, cat si participantului la proces care nu intelege aceasta departajare :) si tu ai dreptate, si eu amdreptate, si viitorul user care va posta ce simte in legătura cu aceasta! Si aici e dreptatea...
Multumesc