Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pot plati din mina la fondul de somaj am avut o perioada de 11 zile fara sa fiu angajat in utimele 12 luni in luna august daca le achit pot intra in somaj?
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 20
Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane fizice autorizate, întreprinzători persoane fizice, titulari ai întreprinderilor individuale, precum şi membrii întreprinderilor familiale;
d) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii; e) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)–d).
Art. 22
(1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, în vigoare în luna pentru care se plăteşte contribuţia de asigurare pentru şomaj.
In acest sens, va trebui sa va asigurati attat in sistemul de pensii , cat si si in cel de sanatate
la fondul de sanatate am achitat pe acele zile dar la somaj vroiam sa stiu daca pot plati din urma, conform articolelor ce mi le-ati trimis d-vs se pare ca nu pot achita!
In sistemul de pensii daca nu achit pe aceste zile de restanta ce se intimpla?
multumesc
Perioada in care nu figurati ca angajat nu constituie vechime in munca si nici stagiul de cotizare la somaj si la pensie (la sanatate am obsevat ca ati platit).