avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara minor cu un parinte angajat in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara minor cu un parinte angajat in Germania

Fostul meu sot se afla in Germania, cu actuala lui familie, unde lucreaza, cu contract de munca. Am aflat recent de la o cunostinta al carei sot lucreaza in aceleasi conditii in Germania, ca primeste pensie alimentara pentru copiii minori de la statul german, in completarea celei primite in Romania, pana la suma prevazuta in Germania pentru minori. Am gasit si un articol in acest sens. V-as ruga sa ma edificati in privinta demersurilor ce trebuiesc facute pentru a putea beneficia si fiica mea de aceasta alocatie, mai ales ca pensia alimentara primita de la tatal ei este de 120 lei lunar.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Narcisa77 , utilizator 19:17, 19 Mai 2023
Procesul va avea loc tot in Romania ,solicitati majorarea pensiei dar dvs. trebuie sa faceti dovada veniturilor si sa-l citati la domiciliul din Germania . E foarte greu sa puteti face dovada veniturilor.
La ce va referiti mai exact, la pensie, la alocatie sau la ambele ?
Ma refer la alocatie, la demersurile necesare pentru primirea acesteia, pentru ca tatal fiicei mele lucreaza cu contract de munca - ceea ce am inteles ca este o conditie de baza pentru primirea alocatiei de la statul german, iar pentru fiul lui din cea de-a doua casatorie deja primeste alocatie. (Diferenta ar consta in faptul ca mama fiului lui celui mic ii este sotie, pe cand fiica mea este copilul din prima casatorie, aflat in ingrijirea mea prin hotarare judecatoreasca de divort).
legislatia german prevede ca se acorda aloctie doar pentru copii minori care locuiesc acolo. prin urmare, dvs. daca nu locuiti in Germania cu copilul nu aveti cum beneficia de alocatia statului german.
pentru majorarea pensiei alimetare faceti actiune in Romania, la instanta unde domiciliaza minorul. vi se va acorda un procent din venituri si veti executa in Germania in baza hotararii (din experienta va spun ca se executa mult mai usor ca in Romania si mult mai corect)
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
Antoanela Geaman, Avocat
Nu l-am dat in judecata pe fostul sot pentru pensie alimentara nici cand era in tara, pentru ca s-ar fi suparat si ar fi avut de suferit fiica mea - relatia lor era oricum departe de ceea ce ar fi fost firesc sa fie intre tata si fiica, pentru ca o suna foarte rar, iar de venit sa o vada si mai rar... Demersurile pntru primirea unei alocatii, in schimb, nu l-ar costa nimic... Scriu mai jos articolul pe care l-am gasit in legatura cu aceasta:

"Potrivit Regulamentului European nr. 1408, „salariaţii, lucrătorii independenţi si membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Uniunii Europene beneficiază de securitate socială“. Astfel, părinţii au posibilitatea de a solicita alocaţiile pentru copiii aflaţi în îngrijire de la statul pe teritoriul căruia au locul de muncă .

Persoanele interesate trebuie să completeze si să le depună la instituţiile abilitate să facă analiza dosarelor, doua formulare:
-formularul E 411 – cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei
si
- formularul E 401 – atestat privind componenta familiei in vederea acordarii prestatiilor familiale.

De exemplu, dacă statul de resedinţă al minorului este România, iar unul dintre părinţi lucrează aici, iar altul într-o altă ţară comunitară, atunci copilul îsi va lua alocaţia de la statul român, urmând ca celălalt stat să acorde un complement diferenţial.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook"

Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
iolaru, utilizator

Alte discuții în legătură

Alocatia pentru copii in germania cristiandaniel cristiandaniel Buna seara. Am 2 copii, unul de 3 ani si unul de 8luni,iar tatal lucreaza legal de 1 an in Germania, eu si copii locuim in Romania. Pentru copilul de 8luni iau ... (vezi toată discuția)
Cum se transfera alocatia copiilor cu parinti care lucreaza in strainatate? simona44 simona44 Buna ziua, As dori sa stiu daca pot transfera alocatia copilului meu care se afla in Romania la domiciliul tatalui, daca eu lucrez in strainatate, in ... (vezi toată discuția)
Alocatia europeana Keyla Keyla Va rog sa ma lamuriti privitor la urmatoarea problema:Sotul meu are un baiat din prima casatorie.Copilul a fost incredintat spre ingrijire tatalui,iar mama ... (vezi toată discuția)