Are dreptul ITM-ul sa divulge informatii privind situatia firmei mele si a angajatilor mei ?
Domnul primar imi verifica firma la toate institutiile dupa cate am inteles si singurii care i-au dat informatii sunt cei de la ITM. Primarul a trimis politia sa verifice la ITM situatia angajatilor si a firmei mele. Cei de la ITM nu incalca nici o lege? M-am saturat sa fiu hartuita.X-(
Am gasit legea de mai jos :
Art. 196 Cod Penal
Divulgarea, fara drept, a unor date, de catre acela caruia i-au fost incredintate, sau de care a luat cunostinta in virtutea profesiei ori functiei, daca fapta este de natura a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
mai este in vigoare? Pot sa ma duc la ITM si sa ii intreb cu ce drept au facut asta?
Institutiile publice sunt operatori de date cu caracter personal (in general). Trebuie sa verificati daca si ITM de la dumneavoastra este. In principiu au dreptul sa furnizeze date politiei , dar cu respectarea anumitor proceduri si in cazul in care acest lucru se solicita scris. Daca datele au fost insa comunicate verbal si nu scris....e mai greu de intrebat si dovedit ceva.
Am vazut si eu la ITM, stand la coada sa dau documentele, cum au venit doua "tipe" de la o banca, care au cerut relatii daca, viitori clienti de-ai lor, au/nu au contracte, cat e salariul, etc. si le-au fost satisfacute "curizitatile".... asa ca...
Insa , consider ca primarul, nu angajeaza institutia primariei, decat in scris, nu personal , verbal, ori sa trimita pe altcineva, sa verifice o situatie a unei firme. Nu cred ca a procedat legal, nu cred ca este de competenta lui. Daca primarul stie ca aveti angajati la negru, sa zicem....poate sesiza ITM-ul in scris, dar ca o reclamatie in nume propriu.
Nu este vorba de angajati la negru, eu am avut proces cu el pentru autorizatia de functinare, am castigat procesul si acum l-am dat in judecata pentru niste bani, din care o parte sunt pentru platit la cartile de munca si probabil de aceea a "verificat". Intrebarea mea era de genul daca politia are voie sa verifice data cu caracter stric confidential fara nici un motiv? Doar asa de curiosi nu se poate....#-o
Depinde ce date a cerut ITM-ului.
Una este ce anume considerati dvs. date confidentiale si alta este ce anume sunt intradevar date confidentiale. Nu sunt date confidentiale nr. salariatilor de exemplu, dar adresa de domiciliu de ex. a salaritului este o data confidentia.
De asemenea depinde si pentru ce anume exact l-ati actionat in instanta. Din cate spuneti este vorba de recuperarea unei sume de bani a carei valoare este in functie de nr. salariatilor , data angajarii cat si de salariul acestora......, verificarea acesteia in baza unei copii a cererii de chemare in judecata nu prea are legatura cu " simpla curiozitate"...... si mai are si justificare.