avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua. Anul acesta fiul meu in varsta de 22 ani a terminat liceul la seral , iar dupa terminare a bagat dosar pt somaj .Problema este urmatoarea -pe timpul acestei veri a lucrat ca ospatar dar nu a stiut ca va fi inregistrat la fortele de munca pentru 5 luni lucrate .Din aceasta cauza dosarul pt somaj i-a fost respins . Intrebarea mea este : 1 daca mai poate sa bage din nou dosarul pt somaj , fiindca la sfarsitul acestei luni se va termina sezonul si va fi dat afara ?2 Dupa cat timp de activitate poti sa ceri somaj ? va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:25, 27 Octombrie 2013
1. Pentru ca un absolvent sa benficieze de indemnizatie de somaj trebuie ca de la data absolvirii si pana la inregistrarea la Agentia de Somaj sa nu fi avut un contract individual de munca (CIM).

2. Inregistrarea la Agentia de Somaj se poate face in termen de 60 de zile de la data absolvirii.
carsteadana a scris:

...2 Dupa cat timp de activitate poti sa ceri somaj ? va multumesc anticipat .

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :

Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

In speta, fiul dvs va trebui sa cumuleze - de la acelasi angajator sau de la angajatori diferiti - un stagiu minim cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii acordare somaj scildta scildta Avem urmatoarea speta: Salariat in sector privat, stagiu cotizare 12 luni, demisioneaza ramanand 1 luna fara ocupatie, se reintoarce la vechiul loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Somaj koka1 koka1 buna seara. daca dupa un an de somaj mi se face o angajare pe o perioada det de 3 luni, dupa aceste 3 luni pot beneficia de somaj in continuare, avind in ... (vezi toată discuția)
Somaj   mioara mioara daca am domiciliul intr-o localitate si sint flotant in alta pot primi indemnizatia de somaj in localitatea unde sint flotant?multumesc (vezi toată discuția)