avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cat este somajul !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cat este somajul !

Buna ziua ! Sunt in somaj din 25.12.2008 si abia pe 19.03.2009 am primit indemnizatia de somaj retroactiv. Pe cupon scrie ca indemnizatia de somaj este in valoare de 510 lei/luna.Avand in vedere ca in CM era trecut salariul de 850 lei ( vechimea in munca este de 15.5 ani) ,puteti sa-mi spuneti daca asta este suma corecta pe care trebuie s-o primesc ?
Si inca ceva ! Intamplator am citit de prelungirea, printr-o ordonanta, a duratei somajului, cu 3 luni ! Adica eu voi primi aceasta indemnizatie pana la 25.03.2010 !? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: kovacsendre , utilizator 16:12, 24 Iulie 2009
Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;

c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:

a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;

b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;

c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;

d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Da , veti beneficia de prelungirea somajului cu 3 luni .
e corect.... somajul e 75% din salariul minim adica din 600 ron + 7% pt un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani. Beneficiati si de prelungirea soamjului.
Va multumesc ! Am facut calculul si am iesit la aceeasi suma de pe cupon , luand in considerare un salariu min. de 600 lei ! Nu sunt la curent cu valoarea salariului min/economie : s-a marit de la 540 la 600 lei?
Nicoleta40 , eu tocmai editam al doilea mesaj in timp ce-l primeam pe-al tau , in care primisesem raspunsul ! Scuze si multumesc !
Pot primi ajutor de somaj dupa desfacerea contractului de munca in situatia in care am inca in derulare, dupa desfacerea contractului de munca, un contract de drept de autor (suma bruta pe luna - 550 lei) ? Si, daca da, suma pe care ar urma sa o primesc ca ajutor de somaj se calculeaza la fel (75% din 600 + procentul din salariul meu brut in functie de perioada de cotizare). Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2009
alex68, utilizator

Alte discuții în legătură

Somaj! silviota silviota Fiica mea, inginer masterand, a lucrat cu carte de munca mai bine de 2 ani, cu 6 ore/zi. Acum , la orizont apare, fioros SOMAJUL!!!:O. In cartea de munca are ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj lili5 lili5 As dori sa stiu daca valoarea indemnizatiei de somaj se calculeaza la salariul minim pe economie , adica 540 lei sau cat mai e el acum , sau la salariul minim ... (vezi toată discuția)
Calculul somajului RAB VIORICA RAB VIORICA buna ziua, as avea o rugaminte daca imi poate calcula cineva plata somajului daca sotul meu a lucrat 1 an si 9lunisi a avut un salariu de 1500 ron brut si 1080 ... (vezi toată discuția)