Am niste rude care au ceva probleme: mama a fost diagnosticata cu scleroza multipla, dupa care fiul cel mic, in varsta de 15 ani, a fost diagnosticat cu leucemie. Urmeaza sa fie incadrat in gradul de handicap I, iar mama ar dori sa se angajeze pentru el. Tatal copilului vrea el sa fie cel angajat, amenintand-o pe sotia lui ca va fi decazuta din drepturile parintesti din cauza bolii cu care a fost diagnosticata. Este posibil asa ceva?
Decaderea din drepturile parintesti este dispusa in cazul in care un parinte exercita acte abuzive asupra copilului, primejduieste viata copilului, prin consum de alcool,prin acte de violenta,cat si prin neglijarea grava a atributiilor parentale.
Afectiunea de care sufera mama dumneavoastra nu o conduce in imposibilitate de a-si indeplini atributiile parentale.
Art. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
Dansa nu e pensionata si ea ? Vrea sa fie angajata ca si insotitor al copilului ?
Tatal munceste undeva ?
Cred ca tatal nu vrea sa munceasca, ci doar sa ia banii, iar de copil sa aiba grija muma-sa.
Oricum, problema lor nu are legatura cu decaderea din drepturi.
nu stiu daca a apucat sa isi faca dosar de pensionare dupa ce a aflat de boala, ca imediat a aflat de cel mic. Si da, ar vrea sa fie angajata ca si insotitor.
Tatal nu munceste, si eu cred la fel ca si dvs, dar nu stiam legea, de aceea am apelat pe site, sa ii pot comunica sigur, sa il poata contrazice.
Cu diagnosticul asta se poate pensiona, sa se intereseze cu cat, apoi nu stiu daca poate avea grija de copil cu diagnosticul asta, ii va fi destul de greu sa se deplaseze.