avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmostenire?

Buna seara tuturor!
Revin la un post mai vechi, dar e urgent si nu am vrut sa risc nimic.
Mama, recasatorita, impreuna cu tatal meu vitreg au "instrainat" casa cumparata impreuna catre fratele meu vitreg printr-un contract de intretinere. Se poate ataca in vre-un fel?
Si termenul de 3 ani de la decesul mamei e valabil?
Multumesc pentru orice sfat/raspuns.
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 15:45, 11 Noiembrie 2013
Domnule, oamenii astia incearca sa-ti explice ca nimic nu este doar alb si negru. Nu exista sintagma "orice fel de act", odata ce fiecare act are propriile caracteristici juridice. Exista diferenta intre un act cu titlu gratuit si unul cu titlu oneros, intre un act cu titlu oneros cu clauza (fie de intretinere, de uzufruct, etc) si un act cu titlu oneros fara o astfel de clauza. Sunt elemente ce devin determinante in contextul unei mosteniri. Exista notiuni de rezerva succesorala, liberalitati excesive, etc...pe care trebuie sa le intelegeti. Daca era atat de simplu de priceput, nu mai exista necesitatea unei facultati de 4 ani. Materia mostenirilor nu este chiar usor de explicat...simulatia reprezinta un fenomen despre care s-au scris tratate de sute de pagini. Dumneata ai pretentia sa ti se raspunde in trei cuvinte, franc, la o problema destul de complexa. Apeleaza la un avocat, pe care va trebui sa-l platesti, pentru a te rabda...
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Admin, administrator
Retardila a scris:

Deci: EU NU SUNT MOSTENITOR!!
E OK, mama si tatal vitreg transfera prin "orisice" mijloce o casa unuia dintre descendenti... si unii avocati "spune" ca e dreptul lor, eu nu sunt mostenitor..

Si inca ceva, dreptul la actiune in sens material a expirat, s-a prescris, am scris asta inca de acum trei pagini...discutam teoretic. Notiunea "dezmostenire" o gasesti distinct in NCC, iar faptul ca exista un act cu titlu oneros sau gratuit, cu clauza sau fara, nu are legatura cu dezmostenirea...nu a existat un testament, nu exista o prevedere expresa in sensul dezmostenirii....exista doar un act prin care titularii bunului dispun de el dupa bunul plac, act ce putea fi atacat de dumneavoastra in virtutea principiului liberalitatiilor excesive (rezerva succesorala incalcata), daca se demonstra simulatia...in cazul acelei clauze, existand chiar prezumtia unei donatii...

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinti - copii marbit marbit Buna ziua. Am si eu o mare problema; problema datorata increderii prea mari in unicul meu frate si \" distinsa\" lui sotie. In anul 1999, eu, in urma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! act de moștenire menționez că tatăl meu a decedat ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! se poate face o declaratie de renuntare la mostenire ... vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Se poate face o declaratie de renuntare la mostenire atat timp cat parintii mei sunt in viata? Mama mea urmeaza sa mosteneasca o casa in ... (vezi toată discuția)