avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata cu cardul
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata cu cardul

Buna ziua
O persoana fizica poate plati cu cardul factura de marfa ce i s-a emis ? Precizez ca unitatea vanzatoare are casa de marcat.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
carmen01011958, moderator
yvm a scris:

Buna ziua
Multumesc pentru raspuns dar eu doream sa stiu urmatoarele:vinzatorul are Pos si casa de marcat.In situatia in care ii vinde cu factura marfa unei persoane fizice(nu juridice),aceasta din urma poate platii cu cardul din contul sau?Daca da,ce rost mai are emiterea bonului fiscal ?
Multumesc
o zi placuta....



Pt ca e obligatoriu bon fiscal potrivit OUG 28/1999:

Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Norme:

Art. 2. - Utilizatorii au obligaţia să elibereze clienţilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amănuntul şi/sau serviciile prestate şi, la solicitarea acestora, le vor elibera şi factură fiscală, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Daca nu va aflati printe exceptii atunci e obligatoriu bon fiscal.

Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1):
a) comerţul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deţinători de autorizaţie în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate, livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, precum şi activităţile de jocuri de noroc desfăşurate cu mijloace tehnice de joc ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
b) serviciile de alimentaţie publică efectuate în mijloace de transport public de călători;
c) Abrogată .
d) vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi;
e) transportul public de călători pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum şi cu metroul;
f) activităţile pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii bilete de acces la spectacole, muzee, expoziţii, târguri şi oboare, grădini zoologice şi grădini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc şi altele similare;
g) activităţile de asigurări şi ale caselor de pensii, precum şi activităţile de intermedieri financiare, inclusiv activităţile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activităţile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decât operaţiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta instituţiilor de credit, aparţinând acestor instituţii, precum şi cele efectuate prin intermediul automatelor de schimb valutar;
h) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale;
i) vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate de instituţiile de cult;
j) Abrogată .
k) comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă;
l) serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
m) vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agenţiile de turism, definite potrivit legii;
n) furnizarea la domiciliul clientului a energiei electrice şi termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobilă, de poştă şi curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;
o) efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe;
p) serviciile medicale cu plată prestate la domiciliul sau la locul de muncă al clientului;
r) Abrogată .
s) Abrogată .
ş) serviciile de transport feroviar public de călători în trafic intern şi internaţional, prestate de societăţi comerciale persoane juridice române.

Daca emiteti bon fiscal, sa aveti grija sa nu luati suma respectiva de doua ori in calcul, adica odata la incasarile prin casa si apoi si la cele prin banca unde o sa va apara acea suma incasata prin POS.
Buna ziua.
Cunosc raspunsul dvs.Intrebarea mea era alta,si anume:daca persoana fizica i-si plateste factura cu cardul,trebuie sa mai emit si bon fiscal pentru aceeasi suma incasata?
Nu cumva suma se incaseaza de doua ori?
Multumesc
yvm a scris:

Buna ziua.
Cunosc raspunsul dvs.Intrebarea mea era alta,si anume:daca persoana fizica i-si plateste factura cu cardul,trebuie sa mai emit si bon fiscal pentru aceeasi suma incasata?
Nu cumva suma se incaseaza de doua ori?
Multumesc


Nu se incaseaza de 2 ori, pt ca pe bon veti trece ca e achitat cu cardul, nu cash. Raportul Z va contine sumele incasate cu cash sau/si card. Incasarea cu cardul nu apare in registru de casa.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasari prin intermediul pos rodicaonet rodicaonet Buna ziua. Va rog sa exprimati o parere raportat la urmatoarea situatie: O firma ce desfasoara activitate oteliera, restaurant si bar,incaseaza ... (vezi toată discuția)
Obligativitate bon fiscal g_adry g_adry Este obligatoriu ca o firma ce comercializeaza si instaleaza sisteme de energie regenerabila (sisteme solare apa calda si electricitate) este obligata sa ofere ... (vezi toată discuția)
Chitanta sau bon fiscal pt persoane fizice? stefanl760 stefanl760 buna ziua !as dori sa stiu daca o societate comercializeaza si monteaza panouri solare pt persoane fizice ce trebuie sa elibere la factura chitata sau bon de ... (vezi toată discuția)