avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren dat in arenda impotriva vointei mele - este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren dat in arenda impotriva vointei mele - este normal si legal ?

Titlu de proprietate exista 2 proprietari Ion ( 1,27 ha ) si Vasile ( 1,27 ha ) pe un teren extravilan cu un total de 2,54 ha.
Ion este mort din anul 2000. Ion are un mostenitor legal. Care nu a facut succesiunea.Vasile mai smecher a arendat si dat catre o firma de lucreza terenuri agricole toata suprafata de 2,54. Culege roadele dupa toata suprafata de 2,54 ha si nu cum era normal si firesc pentru 1,27 ha. In schimb mostenitorul legal al lui Ion ,fiul acestuia plateste impozit pe terenul mostenit, fara a beneficia de nimic alceva. Primaria din localitatea Urziceni nu da relatii... Putea Vasile sa arendeze tot terenul ? Poate fi considerat Tulburare de posesie. Mai ales ca atat vasile cat si societatea care a luat terenul in arenda refuza sa stea de borba cu mostenitorul lui Ion ? Ce se poate face legal
Legal trebuia facut ceva din 2000. Nu stim daca mostenitoprul a acceptat mostenirea. Nu stim ce titlu este acel titlu de proprietate... cum este impartit terenul, e individualizat ori trecut totalul si apoi cotele... Nu stim.
Conform NCC:
,,Art. 1.130. – Moştenitorul cu vocaţie universală sau cu titlu universal poate
obţine oricând recunoaşterea calităţii sale de moştenitor contra oricărei
persoane care, pretinzând că se întemeiază pe titlul de moştenitor, posedă toate
sau o parte din bunurile din patrimoniul succesoral.
Art. 1.131. – (1) Recunoaşterea calităţii de moştenitor obligă pe deţinătorul
fără titlu al bunurilor din patrimoniul succesoral la restituirea acestor bunuri cu
aplicarea regulilor prevăzute la art. 1.635 – 1.649.
(2) În privinţa actelor juridice încheiate între deţinătorul fără titlu al
bunurilor succesorale şi terţi, dispoziţiile art. 960 alin. (3) se aplică în mod
corespunzător.”
Sfatul meu este sa mergeti la cartea funciara de unde sa cereti un extras pentru proprietatea respectiva care a fost detinuta de Ion, va trebui sa platiti toate impozitele mai apoi sa ajungeti la zi cu ele, dupa care puteti merge la notar sa deschideti succesiunea, iar mai apoi sa-l actionati pe Vasile in instanta. Pentru inceput v-as sugera sa mergeti la un notar care sa va spuna de ce are nevoie in situatia d-voastra pentru a deschide succesiunea.

Nici vorbă despre tulburare de posesie.

Vasile a încheiat un act de administrare cu privire la teren. Act perfect valabil atîta vreme cît descendentul lui Ion a preferat să doinească în frunză în loc să accepte succesiunea şi să o dezbată, iar apoi să-şi exprime sau nu acordul cu privire la arendă.

Vasile, ce să facă? Să-i elibereze el certificatul de moştenitor? Sigur, frumos ar fi fost din partea lui să-şi chestioneze nepotul. Dar asta ţine de relaţiile dintr-o lume normală. Or...

De acord, nu exista tulburare si nici NCC nu are incidenta pentru un decedat in 2000.
Succesiunea se deschide prin deces, asa incat numai dezbaterea ei o va face fiul lui Ion. Daca a acceptat-o in termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie si furt ? dorudoru dorudoru Subiect: Teren dat in arenda impotriva vointei mele-este normal si legal ? Titlu de proprietate exista 2 proprietari Ion ( 1,27 ha ) si Vasile ( 1,27 ha ) pe ... (vezi toată discuția)
Obligatie plata datorii ruda decedata decs decs Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat la sfarsitul anului trecut. Din pacate, intre momentul decesului si ... (vezi toată discuția)
Mostenire si plata datorii de pe urma celui pe care l-am mostenit alex68 alex68 Tatal meu a decedat in urma cu doua luni si am facut deja succesiunea pentru apartamentul său. Va adresez rugamintea sa-mi spuneti daca,in situatia in care ... (vezi toată discuția)