avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct

Buna ziua,
Mi s-a propus sa am grija de o persoana in vartsa de 75 de ani, si in schimbul ingrijirii ei imi va ramane apartamentul in care aceasta locuieste. As dorii sa stiu in ce conditii se face un astfel de contract, care sunt costurile, ce taxe trebuiesc platite catre stat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:46, 31 Octombrie 2013
aveti mare grija cu clauzele pe care le treceti in contract.Matusa mea are grija din 2004 de o batrana (a avut si de sotul acesteia care a murit acum 3 ani ) si de cativa ani traieste un cosmar.este epuizata psihic si financiar....si totul pt 734 mp.Batranii astia pot fi foarte inselatori apoi prin nebunia lor te inebunesc si pe tine.Ba chiar a plimbat-o pe matusa mea prin proces..pe care l-a pierdut pt ca matusa a avut bonuri cu cheltuielile facute.
Si sa faceti si o expertiza psihiatrica la IML(nu stiu daca se poate in in alta parte)..batranii peste 70 ani trebuie sa aibe aceasta expertiza medicala...altfel te pot ataca rudele peste ani....si pierzi cu brio.Interesativa foarte bine inainte sa semnati actele....pot sa traiasca multi ani si sa cheltuiesti cu ei mai mult decat valoareaza obiectul ctr.
Doriti sa perfectati un contract de vanzare -cumparare cu drept de uzufruct viager.


Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, întocmai ca însuşi proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanţa.

Ca atare, proprietarul lucrului este redus doar la dreptul de a dispune juridic de acesta, neputându-se servi sau bucura de lucru căci îi este interzis să lipsească pe uzufructuar de folosinţa acestuia.


Nudul proprietar nu are faţă de uzufructuar decât o obligaţie pasivă sau negativă şi, cât timp durează uzufructul, el trebuie să respecte sarcina reală stabilită contractual.

Nicaieri nu este prevazuta obligativitatea unui certificat medical( ori a unei expertize psihiatrice ), indiferent de varsta partii din act.

Anularea actului pe motiv de viciu de consimtamant poate fi ceruta in termen de 3 ani de la incheierea sa. Dupa trei ani intervine prescriptia.


Poate fi perfectat un contract de intretinere, in situatia data, care poate fi rezolutionat numai pentru neexecutarea culpabila a obligatiei contractuale de intretinere.

Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cum vreti sa aveti grija? Contractul pe care doriti sa-l incheiati nu reflecta situatia de fapt...
Important e daca doriti sa-i dati lunar o suma de bani sau sa o ingrijiti personal sau prin alte persoane...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager Daniela99 Daniela99 Buna ziua tuturor. Ma aflu in urmatoarea situatie si incerc sa vad care ar fi solutia: In 2001 am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Daniela99 Daniela99 Buna ziua tuturor. Ma aflu in urmatoarea situatie si incerc sa vad care ar fi solutia: In 2001 am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu uzufruct viager spogo spogo Buna ziua, as avea si eu o problema si v-as ramane recunoscator daca cineva imi poate da un raspuns. In 2010 eu detineam 50% dintr-un imobil si tatal meu ... (vezi toată discuția)