Buna ziua, as avea si eu o problema si v-as ramane recunoscator daca cineva imi poate da un raspuns. In 2010 eu detineam 50% dintr-un imobil si tatal meu 50%.
Un an mai tarziu am facut un contract de intretinere cu uzul fruct viager(nu e cu vanzare cumparare) unde eu si sotia mea urmam sa primim dupa moartea lui restul de 50%.Noi ne-am indeplinit toate obligatiile fata de el inclusiv inmormantarea (acum o luna). Problema cea mare e ca el era casatorit cu o femeie care a dat bir cu fugitii fara sa-l anunte macar, pur si simplu a disparut (7 ani !!!) pana acum cateva zile cand a aparut sa isi ceara drepturile. Casa si bunurile din ea erau ale tatalui meu inainte ca ea sa se casatoreasca cu el. Intrebarea e ce sanse are daca ma actioneaza in instanta pt as primii "drepturile"? Mentionez ca tatal meu nu avea nici un venit (nici pensie) si noi l-am intretinut atatia ani , avem acte chitante, hartie de la medic ca era in deplinatatea facultatilor mintale cand am facut respectivul contract cu tatal meu. Deci ma intereaseaza daca are vreun sorti de izbanda respectiva doamna care si-a adus brusc aminte ca avea un sot......
va multumesc
Nici o sansa.
Contractul de intretinere nu este o liberalitate (precum donatia), astfel incat sa se solicite reductiunea.
Este un contract cu titlu oneros.
La decesul tatalui, ati devenit proprietar deplin pe imobil.
Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager a fost pefectat in mod legal.
Pe cale de consecinta, nu poate sa intervina anularea acestuia. Nici sanctiunea rezolutiunii ( cauza de ineficacitate ce poate fi cerute de succesori, in instanta) nu este operanta, intrucat obligatia contractuala a fost realizata conform actului perfectat.
Dreptul de uzufruct ( drept real principal, esentilmente derivat, temporar ) s-a stins prin decesul uzufructuarului. Rezolutiunea poate fi constata si aplicata de instanta de judecata daca este nesocotita obligatia contractuala, ori daca este realizata partial.
Probatiunea poate fi realizata cu orice mijloc de proba.
Asadar, cata vreme nu este rezolutionat , contractul perfectat produce efecte.
Nu exista motive pentru desfiintarea / rezolutiunea acestuia.