avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama și soțul ei vor să-mi dea un teren și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama și soțul ei vor să-mi dea un teren și construcția de pe el. Care e cel mai ușor mod pentru transferul dreptului de proprietate?

Bună ziua,

Mama, E, s-a recăsătorit în 1995 cu M. Ea avea proprietate pe numele ei la acel moment. În 2005 E. a văndut proprietatea și a cumpărat teren în altă localitate cu banii proveniți din vânzare proprietate personală, lucru specificat și în contractul de v-c al terenului. Cu restul de bani a început construcție. În 2006 am luat credit ipotecar în valoare de 60 000 euro, cu care am reușit terminare construcție în 2007.

În acest moment proprietari pe imobil sunt mama, E. și soțul ei, M., care are un fiu dintr-o căsătorie anterioară și cu care nu păstrează deloc legătura.

M. are o stare de sănătate șubredă, mama la fel, ambii sunt trecuți de 65 ani și ne gândim care ar fi modul cel mai ușor de a intra eu în posesia proprietății, bineînțeles cu drept de uzufruct pentru ei, plus întreținere din partea mea. Precizez că în cazul unui contract de v-c, mi-ar fi imposibil să plătesc prețul real al proprietății, poate doar un avans iar apoi rate.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: aiulianctin , utilizator 12:25, 30 Octombrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incheiati un contract de intretinere cu uzufruct viager.
Dvs le asigurati ingrijire, iar in schimb, la decesul ambilor, deveniti proprietarul imobilului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă mulțumesc pentru răspuns.
În acest fel, fiul lui M. nu mai poate cere moștenire?
acest răspuns util
Cata vreme este perfectat un contract de intretinerte,acesta produce efecte, neoperand sanctiunea rezolutiunii.

Aceasta intervine doar daca nu este indeplina obligatia contractuala de intretinere.

Instanta de judecata constata si pronuntata sanctiunea rezolutiunii.

Situatia de fapt poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Martorii sunt foarte importanti,in vederea demonstrarii modalitatii in care este realizata aceasta obligatie.

Pastrati inscrisuri care atesta cumparaturile efectuate, bunurile dobandite.

acest răspuns util

aiulianctin a scris:

Vă mulțumesc pentru răspuns.
În acest fel, fiul lui M. nu mai poate cere moștenire?

Nu, pentru că acel contract de întreținere este translativ de proprietate. Astfel, la data decesului, imobilul nu va mai exista in patrimoniul defunctului.
acest răspuns util
Încă o întrebare aș avea, vă rog. După ce mă voi căsători, voi asigura întreținere în continuare. Imobilul, după decesul mamei și al soțului ei, o să fie considerat bun comun ori doar al meu?
Mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Cumparare teren pe numele mamei sori67 sori67 Vreau sa cumpar un teren si apoi sa construiesc o casa, dar as vrea sa -l cumpar pe numele mamei.Nu stiu ce contract pot face cu ea pentru a putea sa stam in ... (vezi toată discuția)
Clauza habitatie viagera Nicoleta-Daniela Moldovan Nicoleta-Daniela Moldovan Am incheiat cu parintii mei un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul in care locuim, cu clauza de habitatie viagera pentru acestia. Se specifica ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate in familie madalina1990 madalina1990 Buna ziua! Am cateva nelamuriri si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.Sunt casatorita de 1 an,iar inainte de asta am trait in concubinaj cu actualul ... (vezi toată discuția)