avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza habitatie viagera

Am incheiat cu parintii mei un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul in care locuim, cu clauza de habitatie viagera pentru acestia. Se specifica foarte clar in contract ca parintii isi rezerva dreptul de habitatie viagera asupra intregului apartament, eu si sotul meu suntem proprietari de drept, iar proprietari de fapt vom fi dupa decesul parintilor. La Administratia Financiara apartamentul este inregistrat pe numele nostru in baza contractului de vanzare-cumparare, noi platim impozitele aferente acestui imobil si locuim in acest apartament. Tatal meu a decedat ulterior intocmirii acestui act, mai este in viata mama mea. M-am lovit acum de urmatoarea situatie: la politie nu mi-au fost acceptate actele pentru schimbarea cartii de identitate expirate fara acordul mamei mele, desi eu am locuit intotdeanua aici. Ce hartie, prin notariat sau altcumva, as putea sa fac astfel incat sa nu stirbesc dreptul de habitatie dar sa pot dispune de apartament fara acordul mamei?
Cel mai recent răspuns: syruss , utilizator 19:00, 4 Februarie 2013
Parerea mea este ca, neavand drept de folosinta, legal (uzul si abitatia art 749-754 CC), aveti nevoie de acordul mamei. Daca mama dumneavoastra va semna, la politie, formularul de primire in spatiu, va veti putea stabili domiciliul la acea adresa fara nicio problema.
O zi buna!
Mama dvs sa dea o declaratie ca este titulara dreptului de abitatie viagera asupra imobilului respectiv, conform contractului incheiat cu dvs, si ca in aceasta calitate isi da acordul ca dvs sa aveti domiciliu in imobilul respectiv.
Stiu ca mama poate semna la politie ca sa ma primeasca in spatiu, ideea este ca m-am saturat sa nu pot face nimic decat cu acordul ei. Ideea este ca tatal meu a decedat, de ce nu pot beneficia de drepturi asupra apartamentului in proportie de 50%?
pentru ca dreptul de uzufruct al tatalui dvs a fost viager, prin urmare s-a stins la decesul acestuia si nu a fost inclus in masa succesorala, deci dvs ati ramas nud proprietar.
puteti dispune, impreuna cu sotul dvs, libera si neingradita de nuda proprietate pe care o detineti asupra apartamentului.
daca vreti sa puteti vinde intregul drept de proprietate aveti nevoie fie de acordul mamei fie de o procura speciala din partea ei.
daca vreti pur si simplu sa va puteti stabili domiciliul acolo aveti nevoie de o declaratie din partea mamei.
Stiu ca se poate rezolva la politie cu o declaratie din partea mamei. Cand am fost acum sa-mi reinnoiesc cartea de identitate, d-na de acolo mi-a spus ca, in contractul de vanzare-cumparare scrie ca parintii isi rezerva dreptul de habitatie viagera asupra intregului apartament. Din punctul meu de vedere, tinand cont ca tatal meu a decedat, mi se pare normal ca asupra a 50% din apartament sa am drepturi depline. Nu vreau sa vand, pur si simplu m-am saturat sa ma duc cu mama la pachet de cate ori vreau sa fac ceva care implica prezentarea contractului casei. Dar daca, mai tarziu, doamne fereste, mama se imbolnaveste grav si ramane imobilizata la pat? Eu ce fac, cum o duc sa dea semnatura pentru ceva? Am facut buletin copilului meu, m-am dus de mana cu mama, vreau sa-mi schimb eu buletinul, trebuie sa ma duc cu mama, am vrut sa fac viza de flotant unei nepoate, m-am dus cu mama... In fond, eu ce drepturi am? Si inca ceva, in momentul in care s-a facut dezbaterea mostenirii dupa decesul tatalui meu, eu am dat declaratie ca nu am pretentia la nimic, deoarece am considerat ca mi-e suficient apartamentul. Prin urmare, ce a mai fost de impartit s-a dezbatut intre mama si frate. Ma gandeam ca ar trebui sa existe ceva care sa-mi dea, conform certificatului de deces al tatalui, drepturi de proprietate depline asupra a jumatate din apartament. Si mai am o nelamurire, daca sunt proprietatea unui teren intravilan fara constructie pe el, as putea sa-mi fac buletin cu acea adresa?

Alte discuții în legătură

Se poate ataca un contract de vanzare -cumparare de catre mostenitori perchiumihaela perchiumihaela buna ziua.as dori o lamurire daca se poate.in anul 2001 parinti mei au vandut un apartament iar cu banii rezultati din vanzarea acestuia au cumparat o casa dar ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu - uzufruct viager alexandru08 alexandru08 Buna ziua Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o ... (vezi toată discuția)
Cum vand daca exista contract de intretinere lauraconstantinescu lauraconstantinescu BUna ziua, Parintii mei au semnat cu noi, copii (2 fete) un contract de intretinere cu habitatie viagera, in urma cu 4 ani, pentru un apartament situat in ... (vezi toată discuția)