avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza habitatie viagera

Am incheiat cu parintii mei un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul in care locuim, cu clauza de habitatie viagera pentru acestia. Se specifica foarte clar in contract ca parintii isi rezerva dreptul de habitatie viagera asupra intregului apartament, eu si sotul meu suntem proprietari de drept, iar proprietari de fapt vom fi dupa decesul parintilor. La Administratia Financiara apartamentul este inregistrat pe numele nostru in baza contractului de vanzare-cumparare, noi platim impozitele aferente acestui imobil si locuim in acest apartament. Tatal meu a decedat ulterior intocmirii acestui act, mai este in viata mama mea. M-am lovit acum de urmatoarea situatie: la politie nu mi-au fost acceptate actele pentru schimbarea cartii de identitate expirate fara acordul mamei mele, desi eu am locuit intotdeanua aici. Ce hartie, prin notariat sau altcumva, as putea sa fac astfel incat sa nu stirbesc dreptul de habitatie dar sa pot dispune de apartament fara acordul mamei?
Cel mai recent răspuns: syruss , utilizator 19:00, 4 Februarie 2013

Si mai am o nelamurire, daca sunt proprietatea unui teren intravilan fara constructie pe el, as putea sa-mi fac buletin cu acea adresa?


Cu ce adresa, daca nu este constructie pe el? Nu se poate.

Nu aveti drepturi depline pana nu veti ramane fara amandoi parintii - altceva de ce vi s-a spus la ghiseu nu vi se va spune nici aici.
Cititi, ca sa va lamuriti mai bine despre ce inseamna uzufructul viager si ce drepturi aveti - dvs. si mama dvs. - una dintre multele discutii de pe forum pe aceasta tema:

www.avocatnet.ro/content/for...
este normal ca acordul mamei sa fie solicitat de fiecare data, mama este singura care are dreptul de a se folosi de imobil, trebuie sa cereti lamuriri in acest sens in momentul in care ati semnat contractul de vanzare-cumparare. de asemenea trebuia sa cereti lamuriri in momentul in care ati semnat incheierea finala de dezbatere a succesiunii precum si declaratia de renuntare. chiar daca nu ati fi renuntat la succesiunea tatalui nu ati fi primit drept de folosinta asupra apartamentului. habitatia, astfel cum o numiti dvs este viagera, in virtutea acestui fapt se stinge odata cu viata titularului si nu se transmite mai departe, orice notar v-ar fi putut explicat acest lucru daca ati fi intrebat.
mai departe, daca mama dvs devine imobilizata la pat aveti oricand posibilitatea sa solicitati unui notar public deplasarea la dansa, dar pentru ca nu este tocmai comod, si pentru a evita solicitarea prezentei acesteia in cazurile descrise de dvs care se vor ivi pe viitor, va recomand sa mergeti acum cu mama la un notar unde dansa sa va imputerniceasca pe dvs in orice formalitati necesare administrarii cu puteri depline a imobilului. (procura in care veti putea detalia toate operatiunile de care aveti nevoie : "va declara in numele meu ca sunt de acord ca la adresa imobilului X sa isi stabileasca adresa de domiciliu orice persoane va crede de cuviinta" , "va incheia, modifica si rezilia contracte de furnizare utilitati, telefonie, internet, etc" si ce mai credeti dvs de cuviinta.
problema cu terenul nu este ca acesta nu are o constructie, cat faptul ca, presupun, are categoria de folosinta arabil si nu curti constructii, in rest, este libertatea dvs de a locui intr-o curte, fara un acoperis deasupra capului, dar nu cred ca puteti sa va stabiliti adresa de domiciliu pe un teren arabil.
Va multumesc mult de tot pentru raspuns. Intr-adevar, nu am stiut ce implica acea clauza de habitatie viagera la momentul la care s-a facut contractul de vanzare - cumparare. Trebuie sa recunosc, eu am fost cea care am solicitat o astfel de clauza, asa mi s-a parut corect fata de parintii mei. Dar acum, la cate probleme intampin, nu cred ca am facut cea mai buna alegere!
Va multumesc foarte informativ acest topic, mai ales ca chiar astazi m-am izbit de aceasta problema, legi facute prost si fara cap, esti proprietar dar nu esti proprietar, multumesc lui Dumnezeu ca nu a trebuit sa schimb buletinul anul trecut cand bunicul meu era paralizat la pat, cu alzheimer, ma intreb ce faceam atunci ca notarul nu avea cum sa il puna sa semneze ca nu ar fi avut cum.

As dori sa stiu daca se poate care e ministrul care a facut aceasta lege ca sa ma pot adresa acestuia cu o scrisoare, poate pe viitor o sa gandeasca cand face o lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca un contract de vanzare -cumparare de catre mostenitori perchiumihaela perchiumihaela buna ziua.as dori o lamurire daca se poate.in anul 2001 parinti mei au vandut un apartament iar cu banii rezultati din vanzarea acestuia au cumparat o casa dar ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu - uzufruct viager alexandru08 alexandru08 Buna ziua Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o ... (vezi toată discuția)
Cum vand daca exista contract de intretinere lauraconstantinescu lauraconstantinescu BUna ziua, Parintii mei au semnat cu noi, copii (2 fete) un contract de intretinere cu habitatie viagera, in urma cu 4 ani, pentru un apartament situat in ... (vezi toată discuția)