Am urmatoarea problema: Socrii mei au incheiat cu fostul meu sot un contract de intretinere viagera inainte cu aproximativ 7 ani de a divortul nostru, in prezent sunt decedati amandoi. Ce drepturi am eu asupra respectivului imobil? Respectiva casa este bun comun, trebuie sa fac partaj? De asemenea, restul fratilor lui pot cere succesiune pentru casa respectiva, exista posibilitatea sa atace respectivul act de intretinere viagera?
daca are contract de vanzare-cumparare nu pot cere fratii nimic. dva aveti dreptul la apartament ca bun dobandit in timpul casatoriei.pot ataca contractul.
Multumesc mult pentru raspuns. Care sunt motivele pentru care ar putea fi anulat respectivul contract de intretinere viagera daca este contestat de frati?
Sunt nelimitate motivele pentru care s epoate ataca un act...
La partaj, aveti drept la acel imobil in masura in care ati contribuit la ingrijirea batranilor, in functie de daca erati in contract sau nu si daca aveati venituri sau nu.
Nu conteaza toate conditiile, depinde insa de situatia de fapt.
Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager nu poate fi desfiintat.
Obligatia de intretinere nu a fost nesocotita.
Rezolutiunea contractului de intretinere este operanta in cazul in care obligatia de intretinere este nesocotita.
( obligatia contractuala de intretinere consta in asigurarea de alimente, medicamente, orice alte bunuri destinate subzistentei uzufructuarilor ).
Imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei, prin contract de intretinere, cu rezerva dreptului de uzufruct viager.
Asadar, bunul este dobandit in timpul mariajului.( cu mentiunea ca proprietatea este lipsita de o parte din atributele sale, cel al posesiei si al folosintei, care au apartinut uzufructuarilor).
Proprietatea a devenit deplina la decesul uzufructuarilor.( dreptul de uzufruct, drept real principal ,esentialmente derivat, temporar este unul viager, dezmembramantul dreptului de proprietate stingandu-se prin deces).
Bunul poate fi cuprins in masa partajabila.
Asadar, va puteti adresa instantei de judecata ( judecatoriei in a carei raza teritoriala este situat bunul imobil ) , in vederea sistarii starii de indiviziune, prin imparteala.
Starea de devalmasie este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota -parte ideala, abastracta , matematica, dreptul de proprietate nefiind fractionat.
Camin de batrani
ppetruta
Buna ziua,
am urmatoare situatie, am o batrana in intretinere care vrea sa-mi lase mostenire apartamentul, ma intereseaza ce se intampla cu apartamentul in ... (vezi toată discuția)