avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract intretinere viagera in timpul casatoriei, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract intretinere viagera in timpul casatoriei, divort ulterior

Am urmatoarea problema: Socrii mei au incheiat cu fostul meu sot un contract de intretinere viagera inainte cu aproximativ 7 ani de a divortul nostru, in prezent sunt decedati amandoi. Ce drepturi am eu asupra respectivului imobil? Respectiva casa este bun comun, trebuie sa fac partaj? De asemenea, restul fratilor lui pot cere succesiune pentru casa respectiva, exista posibilitatea sa atace respectivul act de intretinere viagera?
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 01:43, 16 Ianuarie 2016
daca are contract de vanzare-cumparare nu pot cere fratii nimic. dva aveti dreptul la apartament ca bun dobandit in timpul casatoriei.pot ataca contractul.
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
Antoanela Geaman, Avocat
Multumesc mult pentru raspuns. Care sunt motivele pentru care ar putea fi anulat respectivul contract de intretinere viagera daca este contestat de frati?
Cris1971, utilizator
Si la contractul de intretinere este acelasi lucru.
Daca nu s a prestat intretinerea puteti avea probleme.
ContSters338589, utilizator
Sunt nelimitate motivele pentru care s epoate ataca un act...
La partaj, aveti drept la acel imobil in masura in care ati contribuit la ingrijirea batranilor, in functie de daca erati in contract sau nu si daca aveati venituri sau nu.
Nu conteaza toate conditiile, depinde insa de situatia de fapt.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager nu poate fi desfiintat.

Obligatia de intretinere nu a fost nesocotita.

Rezolutiunea contractului de intretinere este operanta in cazul in care obligatia de intretinere este nesocotita.

( obligatia contractuala de intretinere consta in asigurarea de alimente, medicamente, orice alte bunuri destinate subzistentei uzufructuarilor ).

Imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei, prin contract de intretinere, cu rezerva dreptului de uzufruct viager.

Asadar, bunul este dobandit in timpul mariajului.( cu mentiunea ca proprietatea este lipsita de o parte din atributele sale, cel al posesiei si al folosintei, care au apartinut uzufructuarilor).

Proprietatea a devenit deplina la decesul uzufructuarilor.( dreptul de uzufruct, drept real principal ,esentialmente derivat, temporar este unul viager, dezmembramantul dreptului de proprietate stingandu-se prin deces).

Bunul poate fi cuprins in masa partajabila.

Asadar, va puteti adresa instantei de judecata ( judecatoriei in a carei raza teritoriala este situat bunul imobil ) , in vederea sistarii starii de indiviziune, prin imparteala.

Starea de devalmasie este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota -parte ideala, abastracta , matematica, dreptul de proprietate nefiind fractionat.

Succes.

Alte discuții în legătură

Iesire indiviziune intre soti GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, am achizitionat un teren impreuna cu prietena mea inainte sa ne casatorim. Terenul l-am achizitionat in cote parti egale. Acum, casatoriti, dorim ... (vezi toată discuția)
Mi se cuvine ceva din locuinta dupa partaj sau spargere act de intretinere? james1337 james1337 Buna seara! Imi cer scuze pentru deranj. Va rog tare mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi intrucat sunt in depresie. De curand sotul a divortat de mine si ... (vezi toată discuția)
Camin de batrani ppetruta ppetruta Buna ziua, am urmatoare situatie, am o batrana in intretinere care vrea sa-mi lase mostenire apartamentul, ma intereseaza ce se intampla cu apartamentul in ... (vezi toată discuția)