Buna ziua,
Am nevoie de sfaturile dvs.
Matusa mea are grija de o batrana (rude de-a ei din partea sotului).Contractul a fost facut in 2004.Atunci traia si sotul batranei.In ctr. au clauza de intretinere pt ambii batrani.In unul din paragrafe scrie asa:evaluam intretinerea la 250 mil lei,in schimbul careia cumparatorii se obliga sa asigure intretinerea vanzatorilor pana la sf vietii- si anume: locuinta,hrana,imbracaminte,asistenta si ajutor medical,iar la deces sa ii inmormanteze cf.datini stramosesti." Obiectul vanzarii a fost un teren de 734 mp si o casa mica batraneasca.In toti acesti ani matusa mea s-a ingrijit cred ca mai bine decat trebuia si meritau acesti batrani.In 2008 batranul a murit de cancer dupa lungi chinuri si tratamente costisitoare.A ramas doar batrana.
Aceasta a inceput sa ridice pretentii din ce in ce mai mari.In 2012 a spus ca nu o mai vrea pe matusa mea sa o ingrijeasca ca este" saracie" si vrea o alta nepoata de-a ei care are bani....a dat-o in judecata pe matusa mea.A pierdut procesul pt ca matusa mea avea toate chitantele de la utilitati,bonuri de hrana,medicamente,ochelari,acoperis,inmormantare batran...si alte mofturi de-ale mosilor din totii ani.Din pacate nu a putut sa justifice ch.cu batranul din spitale...tot banii da-ti la doctor si operatii....lemnele de foc (matusa mea se imprumuta la cec ca sa le ia lor remorci de lemne).
Acum ca a pierdut proces baba tot nu se astampara...urla de cate ori vine matusa la ea...a dat-o afara din curte de nenumarate ori.II lasa in poarta pungile cu mancare.Ea vrea sa-i dea bani (cam 500 ron pe luna) sau actele ca sa le desfaca.
Curiozitatea mea : daca matusa mea are bonuri intretinere de peste 250 mil cat scrie in contract intretinere..poate sa faca ceva in acest sens.Sa mai scape de nebuna.Cheltuieleile pe care le are pe luna cu aceasta baba sunt foarte mari si nu se mai merita...pt 734 mp si o darapanatura de casa.Nu ar trebui sa existe o legatura intre valoarea terenului si valoare cheltuita cu intretinerea...cand acestea sunt egale sa nu mai vina baba cu pretentii de milioane.
Apoi in ctr. nu scrie nimic de utilitati,lemne,zugraveli si alte pretentii.Poate matusa mea sa-i asigure doar ce scrie in paragraful de mai sus?
Avem nevoie de sfaturile dvs....matusa mea traieste un cosmar de cativa ani din cauza acestei baba nebune (are schizofrenie si intrenari la balaceanca...am uitat sa va spun.).
Multumesc
Pentru un sfat concret in acest sens, contractul de intretinere ar trebui studiat de un avocat. dar, din speta prezentata de dvs am inteles ca matusa si-a luat angajamentul de a asigura intretinere pe toata durata vietii ambilor beneficiari ai contractului . matusa daca doreste poate solicita in instanta rezilierea contractului , solicitand daune-interese si restituirea cheltuielilor suportate cu intretinerea doamnei in cauza..
Eu nu gasesc un motiv pentru reziliere; femeia nu e in toate mintile, asta trebuia prevazut. Parerea mea e ca acel contract e prost redactat si ori il respecta ori risca sa piarda casa. Daune, nu prea vad motiv de plata daune, pentru ce anume? Ce s-a intretinut ramane bun intretinut.
Si eu sunt tot in acceasi situatie,numai ca la mn traiesc amndoi batranii si nu mai suport tatea pretentii ale lor. Doar ca eu am mai investit si vreo 6000 de euro in repararea casei si a celor din curte. nu stiu cum sa recuperez banii ca sa pot sa imi iau bagajul si sa plec unde vad cu ochii.
Multumesc tare mult.Vom face programare la un avocat ca sa ne consulte actele.Ceva trebuie facut pt ca si matusa mea are o viata.Am inteles contract de intretinere..dar trebuie sa fie o limita undeva.
Ce nu inteleg eu...in tot contractul singurul paragraf care face referire la clauza cu intretinerea este acesta :
"evaluam intretinerea la 250 mil lei,in schimbul careia cumparatorii se obliga sa asigure intretinerea vanzatorilor pana la sf vietii- si anume: locuinta,hrana,imbracaminte,asistenta si ajutor medical,iar la deces sa ii inmormanteze cf.datini stramosesti."
Trebuie sa -i asigure intretinerea pana la sfarsitul vietii si anume prin locuinta,hrana,imbracaminte,medicamente si inmormantare.
Nu scrie de lemne,utilitati,50 ron pt nu stiu care vecin ca sa-i taie iarba...ca voi nu stiti sa taiati bine...100 ron pt cutarica ca sa-mi taie crecile la copaci...si mai stiu eu ce bazaconii.Cere incontinuu bani si de cand a pierdut procesul urla si zbiara ca sa-i aduca actele ca nu o mai vrea pe matusa mea...etc.Se duce la primaria din comuna si cere paine ca cica nu are ce sa manance..moare de foame si ea da sticle de ulei si alte alimente la toate babele de pe strada...creste un dulau de caine si trei pisici.Face numai teatru.Nebuna nebuna dar o duce capul la rele.
Si matusa mea ar renunta cu draga inima dar cand sta si cantareste cat a cheltuit in toti acesti ani parca nu-i vine sa-i dea totul pe tava nebunei de baba.Nu mai spun ca matusa este mai bolnava decat baba....Cand a facut AVC la cap baba..i-a spus doctorul matusii ca are probleme doar la cap baba... in rest este mai sanatoasa ca dumneata.
Conform paragrafului din contract ref.clauza intretinere poate sa-i asigure strict ce scrie acolo?asta este curiozitatea mea.
Adica sa-i cumpere hrana atat cat isi cumpara si matusa pentru ca si ea este singura la fel ca si baba si daca ii ajunge ei poate sa-i ajunga si babei,imbracaminte cand are nevoie,medicamentele ,locuinta(matusa nu se leaga de casa ei...o lasa sa stea singura in toata curtea si sa faca ce vrea ea) si inmormantare.Nu stiu daca are vreo importanta..matusa nu-i ia pensia babei.Cei 400 ron sunt ai iei si face ce vrea cu ei...cu toate ca matusa este tutorele legal.