avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pentru necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pentru necorespundere profesionala

In cadrul unei institutii de invatamant concedierea unei persoane pentru necorespundere profesionala se face conform art 61lit d Codul Muncii sau exista CCM la nivel de ramura? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 29 Octombrie 2013
Conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Preuniversitar inregistrat la M.M.F.P.S. - S.D.S. sub nr. 59276/02.11.2012 si publicat in Monitorul Oficial, Partea a V-a, nr. 5/ 14.11.2012 (daca va este aplicabil) :

ART. 79
(1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii de evaluare prealabilă, stabilite prin prezentul contract colectiv de muncă.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională, prin examinare scrisă, orală şi/sau practică, se face de către o comisie numită de unitatea/instituţia prevăzută în Anexa nr. 4. Din comisie va face parte şi un reprezentant al organizaţiei sindicale afiliate la una dintre federaţiile semnatare ale prezentului contract, desemnat de aceasta, al cărei membru este salariatul în cauză.
(3) Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
(5) În cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în măsura în care salariatul în cauză a urmat cursuri de formare profesională în respectiva materie.
(6) Rezultatele examinării şi concluziile comisiei de evaluare privind corespunderea/necorespunderea profesională se consemnează într-un proces-verbal.
(7) În cazul în care, în urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotărârea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare. Contestaţia se adresează consiliului de administraţie al unităţii/instituţiei prevăzute în Anexa nr. 4 şi se soluţionează în termen de 5 zile de la înregistrare.
(8) Dacă salariatul nu a formulat contestaţia în termenul prevăzut la alin. (7) sau dacă, după formularea contestaţiei şi reexaminarea hotărârii comisiei, aceasta este menţinută, conducătorul unităţii/instituţiei prevăzute în Anexa nr. 4, după îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de art. 64 din Codul muncii, emite şi comunică decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului, pentru motive de necorespundere profesională. Decizia se motivează în fapt şi în drept, cu menţionarea rezultatelor evaluării, a termenului şi a instanţei la care poate fi contestată, se comunică salariatului în termen de cel mult 5 zile de la data emiterii şi produce efecte de la comunicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testare salariati laur7901 laur7901 care sunt prevederile legale si cum se poate un testa salariat? se poate face o testare a tuturor salariatiilor? care sunt formele? art 61 din CM (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv de necorespundere profesionala Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, în cazul în care concedierea pentru necorespundere profesională se referă la un angajat aflat în perioada de probă, se mai face acea evaluare ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala koko74 koko74 Lucrez in domeniul bancar. Am de realizat un plan trimestrial.in ultimele 2 trimestre nu am realizat 80% din plan si am intrat intr-o perioada de monitorizare ... (vezi toată discuția)