avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donare casa neinregistrata la Cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donare casa neinregistrata la Cadastru

Am dobindit in 1981 prin cumparare de la bunicul meu o casa veche, cu drept de uzufruct a bunicului. In realitate a fost o donatie catre mama, dar cum in acei ani nu aveai dreptul la 2 proprietati, m-am procopsit eu cu ea. Un timp a locuit un var al meu acolo. De mai multi ani este nelocuita. Casa nu ma intereseaza, eu locuind exact in partea opusa a tarii. Nici nu am timp sa merg sa fac toti pasii pentru intabulare, vinzare, etc, mai ales ca nici nu am stiut ca trebuia radiata conditia de uzufruct dupa decesul bunicului. Si toate astea cer timp.
Intrebarea mea este: pot sa donez casa in starea in care este, catre mama mea sau catre unul din fratii ei (eventual unuia din veri)?
Cel mai recent răspuns: Tiberiu-C , utilizator 19:02, 31 Octombrie 2013
Donatia, ca si vanzarea cumpararea , nu se incheie decat in forma autentica (la notar). Pina la incheierea actului respectiv trebuie facuta intabularea. Aceasta cade insarcina proprietarului, a dvs.
Intrucat locuiti la mare departare de acel imobil si nu aveti timp pentru a va ocupa de toate aceste faze premergatoare donatiei puteti imputernici o persoana care locuieste acolo, in acea localitate sa va reprezinte si pentru intocmirea cadastrului cat si la notar pentru incheierea actului.
Tot ce ar trebui sa faceti ar fi sa mergeti la notar pentru redactarea procurii si apoi sa puneti la dispozitia cadastristului si a notarului (prin persoana pe care o desemnati sa va reprezinte) actele de proprietate ale locuintei.
d_doinita a scris:

... puteti imputernici o persoana care locuieste acolo, in acea localitate sa va reprezinte...


Pot face asta si pentru radierea uzufructului?
Nu inteleg de ce trebuie facut asta din moment ce era valabil numai pe perioada vietii vechiului proprietar. Nu am devenit proprietar automat la data decesului (1991)?
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
Tiberiu-C, utilizator
La incheierea actului de vanzare cumparare dintre dvs si bunic s-a inregistrat ca o sarcina pentru dvs uzufructul. Chiar daca bunicul a decedat intre timp, aceasta sarcina nu se poate radia de la sine, pentru a disparea trebuie prezentat certificatul de deces al persoanei beneficiare a uzufructului .
Radierea o poate face si imputernicitul ales de dvs, operatiune pe care o va face odata cu intabularea, adaugand copia legalizata dupa certificatul de deces al bunicului in dosarul pentru intabulare.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare proprietate Dana-Ralucaa Dana-Ralucaa Buna ziua! Am mostenit de la bunicii mei o proprietate, care nu a fost intabulata pe numele lor, iar mie mi-au facut doar un act de donatie. Ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil cu drept de uzufruct viager marius_br marius_br Doresc sa cumpar un imobil care are trei coproprietari si un beneficiar al unui drept de uzufruct viager (in conexiune cu doi dintre proprietari). Daca toti ... (vezi toată discuția)
Donatie. probleme intabulare stefanis stefanis Buna ziua,va rog frumos:am primit o proprietate prin donatie,cu uzufruct viager.La momentu efectuarii donatiei,era efectuat doar cadastru pe teren nu si pe ... (vezi toată discuția)