avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Bun imobil comun - executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Bun imobil comun - executare silita

Buna ziua,

am fost asociat si administrator la un srl. societatea a intrat in insolventa si lichidatorul a cerut angajarea raspuderii administratorilor. am obtinut din partea celuilalt administrator o declaratie notariala in care precizeaza ca el s-a ocupat faptic de societate si ca raspunde el pt datoriile societatii(catre finante) pt care s-a cerut insolventa. Instanta nu a tinut cont de aceasta declaratie, amandoi fiind obligati la plata sumei de 60.000 ron, in solidar. Am facut recurs, contestatie in anulare, dar degeaba.
Intrebarea ar fi in ce masura se poate executa silit apartamentul pe care il am bun comun cu sotul, dobandit in timpul casatoriei, anterior infiintarii societatii in cauza. Nu am bunuri mobile si nici alte bunuri imobile proprietate personala.
Se poate urmari un bun imboil comun??? care ar fi procedura? ce ma sfatuiti sa fac? Eventual sa vand partea mea din apartament sotului?am inteles ca se poate face contestatie la executare (daca ar fi cazul), care sunt sansele acestei contestatii?

Multumesc pt ajutor !
Pe cale de contestatie la executare, creditorul poate solicita partajarea bunului indiviz, in vederea indestularii creantei sale.

De asemenea, se poate proceda la urmarirea cotei-parti din dreptul de proprietate, de vreme ce acesta va fi individualizata.



Actele frauduloase incheiate de catre debitor, in vederea lezarii intereselor creditorilor, pentru generararea starii de insolvabilitate ,sunt anulabile.

Ulterior, dupa ce instanta de judecata va dispune anularea actului de partaj conventional si repunerea in situatia anterioara, se poate proceda la urmarirea unui bun comun al sotilor.

Pe cale de contestatie la executare ,se poate proceda la imparteala bunului proprietate comuna devalmasa, urmand a fi individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



Ulterior, se la proceda la instrainarea bunului, prin licitatie publica.

Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi supusa executarii silite, in aceeasi modalitate, a licitatiei publice.



Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc pt raspuns

dar totusi ce as putea sa fac pt nu a ajunge in situatia vanzarii la licitatie publica daca se pot urmari si bunurile comune? chiar nu foloseste la nimic declaratia celuilalt administrator cum ca plateste el datoriile socieatii??
Atat timp cat instanta nu a tinut cont de declaratia celuilalt administrator si exista o hotarare definitiva prin care sunteti amandoi obligati in solidar la plata, nu puteti evita executarea imobilului dvs decat prin...plata. Vreau sa mentionez ca obligatia de plata în solidar inseamna ca oricare dintre dvs. poate fi urmarit pentru intreaga suma, cel care o plateste tot putandu-se indrepta ulterior impotriva celuilalt cu o actiune in regres pentru recuperarea partii din datorie pe care a platit-o in plus. Intrebarea mea este...daca celalalt administrator si-a exprimat intentia de a raspunde singur, de ce nu plateste aceasta suma si astfel dvs. sa nu mai aveti probleme? Sau s-a razgandit?
Nu s-a razgandit, dar nu este in tara. De fapt, instanta nu a tinut cont de declaratie pt ca declaratia a fost data dupa sentinta instantei de fond. s-a depus in recurs, recursul a fost considerat ca fiind tardiv introdus si am cerut repunere in termen( cu dovada data si stampila postei, dar nu s-a admis) asa ca declaratia nu a fost vazuta practic de instanta. Eu as fi avut nevoie de un sfat, despre cum as putea sa-mi protejez proprietatea care nu a fost dobandita in urma veniturilor realizate de acea societate ...Pt ca din cate am inteles in practica NU se executa bunuri aflate in coproprietate sau nu este asa? avocatul cel putin asa mi-a spus ca vom face contestatie la executare pt ca bunul comun NU se poate executa, dar din cate inteleg nu este asa???
Declaratia respectiva nu are nicio valoare. Cel mult, in raporturile dintre cei doi admini9stratori , aveti un drept de regres pentru toata suma fata de celalalt fost administrator. Creditorii insa va executa pe dumneavoastra. In practica este des uzitata aceasta inginerie, debitorul insolvabil ia asupra sa toata vina si se asteapta ca celalalt, cu bunuri in proprietate sa fie lasat in pace. ei bine, nu prea tine in fata legii. acolo nu se gandeste asa inginereste. Va trebui sa suportati pasivul societatii, pentru ca legal erati raspunzatoare. Ca l-ati lasat sau nu pe calalalt sa faca faptele pentru care vi s-a atrasraspundere nu prea are relevanta.

Creditorii pot cere oricand partajarea bunului comun, atribuirea acestuia in proprietatea dvs si executarea silita a lui, pentru recuperarea creantei.

Alte discuții în legătură

Executare bunuri sotie angelaang angelaang Va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare; – Executorul poate pune sechestru sau ma poate executa silit daca sotul meu in urma unui delict este ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite inainte de casatorie DanielaMol DanielaMol Buna ziua, Urmeaza sa ma casatoresc in scurt timp si as dori sa ma ajutati cu unele lamuriri. Sunt proprietarea unui imobil si unor terenuri. 1. Dupa ... (vezi toată discuția)
Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)