avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare bunuri sotie
Discuție deschisă în Executare silită

Executare bunuri sotie

Va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare;
– Executorul poate pune sechestru sau ma poate executa silit daca sotul meu in urma unui delict este obligat la plata unei despagubiri?(acesta neavand nici un bun mobil sau imobil). Aici ma refer la bunurile imobile asupra careia sa facut deja partajul voluntar inainte ca executorul sa treaca la executarea silita,iar eu sunt singura proprietara asupra imobilului rezultand din urma partajului voluntar.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:47, 29 Iulie 2013
Executorul poate cere anularea partajului voluntart. Din ce povestit miroase a act facut cu intentie pentru ca executorul sa nu aiba ce sa ii ia sotului.
Raspunsul este, DA, teoretic se poate desfiinta actul de partaj si ulterior sa ceara partajarea si urmarirea silita a partii ce va reveni sotului debitor.
Actele frauduloase incheiate de catre debitor, in vederea lezarii intereselor creditorilor, pentru generararea starii de insolvabilitate ,sunt anulabile.

Ulterior, dupa ce instanta de judecata va dispune anularea actului de partaj conventional si repunerea in situatia anterioara, se poate proceda la urmarirea unui bun comun al sotilor.

Pe cale de contestatie la executare ,se poate proceda la imparteala bunului proprietate comuna devalmasa, urmand a fi individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.

Se va solicita, de asemenea, atribuirea bunului imobil sotului debitor.

Ulterior, se la proceda la instrainarea bunului, prin licitatie publica.

Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi supusa executarii silite, in aceesi modalitate, a licitatiei publice.


E posibil sa nu mai fie nevoie de partaj
Art. 351
Sotii raspund cu bunurile comune pentru
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea, de catre unul dintre soti, a bunurilor apartinand unui tert, in masura in care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale sotilor.

Se prea poate sa nu reuseasa sa revoce partajul voluntar pe care l-ati facut, teoretic, ati impartit egal, conteaza ce bunuri au ramas in lotul sotului, iar daca ati platit sulta pt acest bun sa puteti proba ca ati si platit. Creditorul trebuie sa faca dovada ca nu ati platit sulta, dar ar fi bine sa puteti priba ca ati platit.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare-partaj bunuri comune PODO PODO Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz -o matusa a mea a fost agresata de un vecin care a fost condamnat pentru tentativa de omor si obligat sa ... (vezi toată discuția)
Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)
Bun imobil comun - executare silita ioanagts ioanagts Buna ziua, am fost asociat si administrator la un srl. societatea a intrat in insolventa si lichidatorul a cerut angajarea raspuderii administratorilor. am ... (vezi toată discuția)