avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie la executare-partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie la executare-partaj bunuri comune

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz -o matusa a mea a fost agresata de un vecin care a fost condamnat pentru tentativa de omor si obligat sa plateasca suma de 20.000 lei daune morale. Matusa a incercat cu ajutorul unui executor sa recupereze banii , executorul a gasit o suprafata de 2,5 ha teren pe numele vecinului -acesta avea titlu de proprietate pe terenul respectiv .
Acum matusa s-a trezit data in judecata de sotia vecinului care a formulat contestatie la executare si sa se constate ca mare parte din terenurile de pe titlul sotului sunt bun comun sau ca sunt terenurile ei primite ca zestre la nunta.
Se pare ca intradevar unele terenuri provin de la rudele ei ca zestre ei fiind casatoriti inainte de colectivizare.
Cerere de retrocedare a depus numai sotul ei la colectivizare el fiind cel ce a predat terenurile .
Va rog sa -mi spuneti cum se poate apara matusa mea in acest caz , ea riscand sa nu-si recupereze banii si nici cheltuielile de judecata din procesul de tentativa de omor. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 08:12, 3 Martie 2015
Contestatia la executare este metoda prin care se apara cel care detine bunurile in coproprietate cu faptuitorul.
Nu e ca si cum matusa e data in judecata. Se va vinde la licitatie, si jumatate din bani isi ia faptuitorul si, deci matusa, iar cealalta jumatate sotia acestuia, ca erau bunurile ei.
Matusa mea apare in proces in calitate de parat .Intrebarea este daca mai sunt bunurile ei avand in vedere ca nu a formulat si ea cerere de retrocedare la L 18 ? Pe actele de intrare la CAP apare ca terenurile au fost date sotului ei .,,
Pe cale de contestatie la executare, creditorul poate solicita partajarea bunului indiviz, in vederea indestularii creantei sale.

De asemenea, se poate proceda la urmarirea cotei-parti din dreptul de proprietate, de vreme ce acesta va fi individualizata.



Actele frauduloase incheiate de catre debitor, in vederea lezarii intereselor creditorilor, pentru generararea starii de insolvabilitate ,sunt anulabile.


Ulterior, dupa ce instanta de judecata va dispune anularea actului de partaj conventional si repunerea in situatia anterioara, se poate proceda la urmarirea unui bun comun al sotilor.

Pe cale de contestatie la executare ,se poate proceda la imparteala bunului proprietate comuna devalmasa, urmand a fi individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



Ulterior, se la proceda la instrainarea bunului, prin licitatie publica.

Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi supusa executarii silite, in aceeasi modalitate, a licitatiei publice.




in cadrul acestui proces matusa mea poate fi obligata la cheltuieli de judecata ?
Da, poate fi obligata la cheltuieli de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare bunuri sotie angelaang angelaang Va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare; – Executorul poate pune sechestru sau ma poate executa silit daca sotul meu in urma unui delict este ... (vezi toată discuția)
Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)
Bun imobil comun - executare silita ioanagts ioanagts Buna ziua, am fost asociat si administrator la un srl. societatea a intrat in insolventa si lichidatorul a cerut angajarea raspuderii administratorilor. am ... (vezi toată discuția)