avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata retroactiva CASS ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata retroactiva CASS ?

Buna ziua,

Sotul meu se confrunta cu urmatoarea situatie: de la varsta de 18 ani a plecat din Romania si s-a reintors de abia in acest an, varsta sa actuala fiind de 27 ani. In tot acest timp nu a platit niciun fel de contributie la niciun buget (asigurari sociale sau asigurari sociale de sanatate), neavand in toti acesti ani niciun fel de raport de activitate in Romania.
Insa, o data reintors in Romania, unde va si ramane, am dori sa intre in ritmul ”normal” al tarisoarei noastre dragi.
Am tot citit pe forum-uri discutii peste discutii, sa zicem ca din punctul de vedere al contributiei la plata pensiei ne-am lamurit. Insa problema mare a ramas in privinta CASS-ului. Astfel ca intrebam pe cei care poate s-au confruntat cu o astfel de situatie:
1. sotul meu va fi obligat la plata retroactiva a contributiei CASS incepand cu varsta de 18 ani, pentru ultimii 5 ani, sau pentru ultimele 6 luni, astfel incat sa detina si el calitate de asigurat?
2. pana la lamurirea acestei situatii, am inteles ca poate beneficia de servicii medicale prin intermediul asigurarii mele sa zicem (ca sotie platitoare de CASS). Cum ar trebui sa procedam in acest sens?
3. exista vreun numar de telefon sau/si o adresa de e-mail la care cei de la CASS sa raspunda? In prezent eu sunt gravida, sotul meu nu cunoaste Bucurestiul si e destul de greu sa merg sa stau la cozi pentru obtinerea unei informatii.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Andreea
Cel mai recent răspuns: AndreeaFP , utilizator 14:06, 31 Octombrie 2013
Sotul Dvs. a lucrat in afara tarii sau a urmat cursurile unei facultati ?
Pentru ca aveti foarte multe intrebari, imi puteti da un telefon si va explic ce aveti de facut
Nu a urmat niciun fel de cursuri in afara tarii, a lucrat, dar nu constant, cu si fara contract de munca, iar in ultimul an a avut firma proprie infiintata in strainatate.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare pensie. Barbu Nicolae Barbu Nicolae Dacă intr-o perioadă de timp (la vârsta de 35 ani)) am urmat cursurile universitare la zi, cu diplomă de licență și în același timp ap plătit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului Carmen28 Carmen28 Buna ziua, in conditiile in care nu lucrez, dar sunt insarcinata, pot cotiza la CASS astfel incat sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului ( ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale si vechime in munca gabriela.enache gabriela.enache Daca o persoana a lucrat in strainatate, cu acte in regula, cu asigurari sociale platite, se iau in considerare aici in tara? adica se considera vechime pe ... (vezi toată discuția)