avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna Ziua - Ce se intampla daca nu mai platesc ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna Ziua - Ce se intampla daca nu mai platesc cotizatiile la Casa de asigurari de sanatate?

Ce se intampla daca nu mai platesc cotizatiile la Casa de asigurari de sanatate?imi blocheaza contul si isi iau banii?sau mai rau ma actioneaza in instanta?
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
crysti88, utilizator
Cel mai recent răspuns: crysti88 , utilizator 17:10, 31 Octombrie 2013
Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 215. - (1) Obligaţia virãrii contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate revine persoanei juridice sau fizice care angajeazã persoane pe bazã de contract individual de muncã ori în baza unui statut special prevãzut de lege, precum şi persoanelor fizice, dupã caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfãşoarã activitatea asiguraţii sunt obligate sã depunã lunar la casele de asigurãri alese în mod liber de asiguraţi declaraţii nominale privind obligaţiile ce le revin faţã de fond şi dovada plãţii contribuţiilor.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplicã şi persoanelor care exercitã profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sã desfãşoare activitãţi independente.

Art. 216. - În cazul neachitãrii la termen, potrivit legii, a contribuţiilor datorate fondului de cãtre persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, denumitã în continuare ANAF, CNAS, prin casele de asigurãri sau persoane fizice ori juridice specializate, procedeazã la aplicarea mãsurilor de executare silitã pentru încasarea sumelor cuvenite bugetului fondului şi a majorãrilor de întârziere în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Art. 303. - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.

Art. 304. - Completarea declaraţiei prevãzute la art. 215 alin. (2) cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind asiguraţii, stadiul de cotizare sau contribuţiile faţã de fond, constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.
nu se poate inceta in nici un fel contractul incheiat cu cei de la casa de asigurari de sanatate? precizez ca nu am lucrat in Romania pana acum,am lucrat numai in strainatate si am platit cotizatiile la CAS din mana,nu prin angajator fiindca nu am avut.
crysti88, utilizator
1. Din prima postare a dvs. am dedus ca sunteti un angajator deoarece vorbeati de blocarea contului.

2. Daca sunteti persoana fizica puteti sa nu platiti contributia la sanatate dar nici nu veti beneficia de serviciile medicale decat daca le veti plati.

3. Va uitati pe contractul de asigurare sociala incheiat cu CJAS si vedeti acolo care sunt conditiile si modalitatile de incetare a acontractului.
da am crezut ca se blocheaza conturi si la persoanele fizice,deci daca nu platesc o anumita perioada de timp si dupa ma razgandesc,trebuie sa platesc si ce datorez?Multumesc mult pentru raspunsuri.
crysti88, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la cas si asigurari de sanatate EddieM EddieM Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil v_tati v_tati Buna ziua! Lucrez la ultimul loc de munca din martie 2008. Am aflat de curand ca societatea nu si-a platit datoriile la buget privind asigurarile ... (vezi toată discuția)